از جمله شرکت هایی که در ماده 20 قانون تجارت به آن اشاره شده است، شرکت سهامی است که ضوابط قانونی برای انتخاب نام شرکت سهامی باید رعایت گردد. شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است.
شرکت سهامی به دو نوع تقسیم می شود:
نوع اول: شرکت هایی که موسسین آن ها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند این گونه شرکت ها، شرکت سهامی عام نامیده می شوند.
نوع دوم: شرکت هایی که تمام سرمایه آن ها در موقع تاسیس منحصراَ توسط موسسین تامین گردیده است.این گونه شرکت ها، شرکت سهامی خاص نامیده می شوند.
شرکت های سهامی از جمله مهم ترین شرکت های تجاری به حساب می آیند. دررابطه با نحوه ی تشکیل و ثبت و انحلال آن در مقالات پیشین به طور کامل توضیح دادیم ، در این مقاله ضوابط قانونی نام شرکت سهامی را به شرح ذیل مورد بحث قرار می دهیم:
با توجه به اینکه شرکت ها دارای شخصیت حقوقی هستند، طبیعتاً برای تمییز آن ها از سایر شرکت ها و تعیین حقوق و تکالیف آن ها در اجتماع مثل اشخاص طبیعی، باید دارای نام مخصوص به خود باشند. اگر چه انتخاب نام برای هر شخصی (اعم از حقیقی یا حقوقی) اصولاً در حدود مقررات آزاد است با این حال در مورد شرکت های تجاری، به لحاظ حقوق و تکالیف مخصوصی که متوجه هر یک از شرکت های هفتگانه تجاری است. انتخاب نام برای هر یک از انواع شرکت ها تابع ضوابط و مقرراتی است که موجب تمییز دقیق این شرکت ها از یکدیگر و مانع اشتباه آن ها به وسیله اشخاص خارج از شرکت می گردد.
شرکت های سهامی لزوماَ باید دارای نام مخصوص به خود باشند. در غیر این صورت چنین شرکتی نه می تواند دارای شخصیت حقوقی گردد و نه قابل ثبت است.
اصولاَ انتخاب نام شرکت آزاد است ولی طبق تبصره ماده 4 لایحه اصلاحی اولاَ ذکر کلمه "سهامی" به منظور تمیز آن از غیر سهامی و ثانیاَ ذکر کلمه "عام" یا "خاص" برای تمیز آن از نوع دیگر ضروری است. این کلمات باید بلافاصله با نام شرکت قبل یا بعد از آن منظور و در کلیه اوراق و اطلاعیه ها و آگهی های شرکت به طور روشن و خوانا قید شود.
بنابراین می توان نام شرکت را به این صورت "شرکت سهامی خاص گلبرگ" یا "شرکت سهامی گلبرگ خاص" انتخاب کرد ولی نوعاَ نام شرکت ها را به این ترتیب می نویسند: شرکت گلبرگ (سهامی خاص) یا شرکت پنبه ایران (سهامی عام). ثالثاَ در نام شرکت سهامی نام هیچ یک از شرکا نباید درج شود و در غیر این صورت شرکت تضامنی محسوب خواهد شد ، زیرا درج نام شرکا در نام شرکت مخصوص شرکت های تضامنی است و در صورتی که در نام شرکت سهامی ، نام یکی از شرکا درج شود ممکن است افراد خارج از شرکت، این شرکت را تضامنی تلقی کنند.
در تعیین نام اشخاص حقوقی، توجه به نکات ذیل ضروری است:
- ریشه فارسی داشته باشد.
- تکراری نباشد.
- در نام شرکت حداقل یک اسم خاص بکار رفته باشد.
- منافات و تضادی با شئون انقلاب اسلامی نداشته باشد.
- نام نباید به صورت لاتین باشد.
- در صورت استفاده از اعداد، به جای نوشتن آن به صورت ریاضی باید به شکل حروف نوشته شود.
- عناوینی که به طور انحصاری تحت نظر سازمان محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران است ( مانند ایثارگران و ....) مورد استفاده قرار نگیرد.
- از اسامی دانشمندان ، کاشفان و شعرای معاصر استفاده نشود.
- از حروف اول چند کلمه بصورت اسم مخفف و یا ترکیب شده از حروف مختلف استفاده نشود.
- از حرف اول بعضی از کلمات مانند پی وی سی و ... استفاده نشود.
بیشتر بخوانید:
- نکات اساسی در ثبت شرکت ها و موسسات تجاری و غیرتجاری
- ثبت شرکت تولید و عرضه آسانسور
در صورت نیاز به هر گونه مشاوره جهت انتخاب نام شرکت، با همکاران مجرب ما در کارا ثبت تماس حاصل فرمایید.
موسسه حقوقی کارا ثبت، با استفاده از توان بالای علمی اعضای خود، آماده ی یاری به موسسان محترم شرکت می باشد.