ساعت از پرکاربردترین وسایلی است که از گذشته های بسیار دور مورد استفاده بوده است. این وسیله از قدیمی ترین اختراعات بشر به شمار می رود. ساعت های ستاره ای ، خورشیدی، آبی ، شنی، مکانیکی و دیجیتالی از انواع ساعت ها در دوران قدیم محسوب می شود.
نظریه های مختلفی راجع به وجود آمدن کلمه امروزی ساعت (watch) وجود دارد . در یکی از این نظریه ها نقل شده است که کلمه watch " " از کلمه "woecce" انگلیسی قدیم است که به معنای " نگهبان " بود ، زیرا توسط نگهبانان شهر برای پیگیری تغییرات زمانی در زمان پست دادن آن ها استفاده می شد.
- زمان، هزینه و مراحل ثبت برند
خالی از لطف نیست که بدانیم ، اولین ساعت های مچی توسط مردان نظامی در پایان قرن 19 ، زمانی که اهمیت هماهنگ سازی مانورها در طول جنگ بیان شد، به طور فراگیری به رسمیت شناخته و استفاده شد. شرکت Garstin لندن در سال 1893 طراحی ساعت مچی "Watch Wristlet" را ثبت کرد اما احتمالاَ تولید آن به دهه 1880 می رسید.
امروزه برندهای معروف و بزرگی از ساعت در دنیا وجود دارند که با نوآوری و گسترش کسب و کار ، شهرت بسیاری پیدا کرده اند . برخی از این شرکت ها آنقدر در کار خود موفق بوده اند که توانسته اند ، میلیاردها یا شاید هم تریلیون ها دلار از این راه درآمد کسب کنند. اما آیا با نحوه ثبت برند ساعت آشنایی دارید ؟ برند و انواع آن را می شناسید ؟ این مطلب به شما کمک می کند تا با ثبت برند - به شکل داخلی و بین المللی - آشنا شوید.
در جهان امروز، سرمایه اصلی بسیاری از کسب و کارها برند آنهاست . به طوریکه بسیاری از افراد، تمایل دارند که خرید خود را از میان برندهای لوکس و معروف انجام دهند. برند اسم ، اصطلاح ، نشانه ، طرح یا ترکیبی از آن ها به منظور شناساندن کالاها و خدمات یک فروشنده یا گروهی از آن ها از محصولات رقبا می باشد.
نام و نشان تجاری یا برند مجموعه ای از ارزش های کارکردی و احساسی است و ارزش های احساسی این قابلیت را دارند که به عنوان منبعی برای مزیت رقابتی قرار گیرند. وقتی این ارزش ها به اندازه ای باشد که مشتریان با نام تجاری پیوند احساسی محکمی برقرار کنند ، این پیوند احساسی می تواند منجر به احساس تعهد و وفاداری شود.
این احساس وفاداری به برند می تواند هزینه های بازاریابی پایین تری را به شرکت تحمیل کند و علاوه بر این ایجاد وفاداری در مشتریان سبب می شود که آن ها حساسیت کمتری نسبت به قیمت داشته باشند. یک برند معتبر، نشانه ای از موقعیت و کیفیت و موضوع محصول آن می باشد.
در حقیقت ، برند به عنوان یک دارایی غیرملموس، مجموعه ای از ارزش های کارکردی و احساسی است که به ذینفعان داشتن تجربه های منحصر به فردی را نوید می دهد. به طوری که وجود یک علامت تجاری قوی به عنوان یک مزیت رقابتی پایدار ، اجازه دسترسی به سهم بازار بیشتری را فراهم می آورد. لذا ایجاد برند و علامت تجاری جایگاه خاصی در بازاریابی یافته است.
در همین راستا، بسیاری از محققان بیان کرده اند که مشتریان به خاطر داشتن موقعیتی برتر ، به راحتی با برندهای با پرستیژ ارتباط برقرار کنند. " وانگ و وزو " به این نکته پی بردند زمانیکه گروه محصول از ارزش نمایش اجتماعی بیشتر برخوردار است پرستیژ برند درک شده تاثیر بیشتری بر روی قصد خرید می گذارد. به نظر می رسد پرستیژ برند مستقیماَ با کیفیت درک شده مربوط می شود.
برندهای با پرستیژ نه تنها مزایای ملموسی را به مشتریان ارائه می دهند ، بلکه از طریق ایجاد موقعیت و مصرف کالاهای لوکس و انگشت نما ارزشی را برای مشتریان ایجاد می کنند.
به هر حال مهم است که توجه داشته باشیم ، برندهایی با کیفیت پایین و متوسط نیز اگر در مورد موقعیت و جایگاه خود راستگو و صادق باشند ، می توانند سطوح بالای اعتبار را داشته باشند.
بررسی انواع برندهای ساعت نشان می دهد به رغم آنکه در دو دهه اخیر ، کشورهای جدیدی به جمع صادرکنندگان و وارد کنندگان ساعت پیوسته اند ولی هنوز کشورهای پیشرفته صنعتی ، در صادرات این گونه محصولات بالاترین سهم را در بازار جهانی دارا می باشند.
این در حالی است که هنوز هم بسیاری از کاربران، منتظر رونمایی از برندهای جدیدی هستند تا با ارائه کیفیت برتر، نیازهای آنان را برآورده سازند. کافیست به شفافیت بدانید مصرف کنندگان شما به دنبال چه هستند و این رقابت شغلی بر سر چه چیزی است.
الف- برند جمعی
برندهایی هستند که به یک جماعت قانونی تعلق دارند و دسته و گروه خاصی را که به تولید آن کالا یا خدمت می پردازند معرفی می کنند مانند اتحادیه شالیکاران شمال ، انجمن های مهندسی ، حسابداری و غیره
تعریف دیگری که از علامت جمعی به عمل آمده عنوان می دارد : علامت جمعی علائمی می باشند که مربوط به انجمن هایی هستند که اعضا به دلیل برخی ویژگی ها و خصوصیات برجسته ، خود را با این علائم معرفی می کنند .
ب- برندهای تضمینی
برندهایی هستند که به منظور نشان دادن اینکه کالا یا خدمت دارای برخی استانداردهای کیفیت یا نشات گرفتن آن ها از مبدا خاصی است به کار برده می شود. مانند ایزوها
ج- برندهای مشهور
برندهایی که در یک کشور مشهور شده است ( چه ثبت شده باشد و چه ثبت نشده باشد ) برندهای مشهور نامیده می شود.
• ثبت برند در ایران
به موجب آیین نامه قانون ثبت اختراعات و غیره ، ثبت علامت مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است. اظهارنامه ثبت علامت باید در دو نسخه و در فرم مخصوص و به زبان فارسی تنظیم شده و پس از ذکر تاریخ، توسط متقاضی یا نماینده قانونی وی امضا شود.
در کلیه امور راجع به ثبت و انتشار علایم ، مرجع ثبت طبقه بندی کالا و خدمات را بر اساس طبقه بندی بین المللی مورد بررسی قرار می دهد. در صورت وجود عناصر تصویری در علامت ، رعایت طبقه بندی مربوط الزامی و به عهده مرجع ثبت است. مرجع ثبت برند ، در صورت رعایت قواعد مقرر، مراتب را در روزنامه رسمی آگهی می کند.
پس از انتشار آگهی ثبت علامت و تحویل نسخه منتشر شده یا منعکس در سایت روزنامه رسمی توسط متقاضی به مرجع ثبت ، ظرف 30 روز از تاریخ انتشار، در صورتی که مرجع ثبت تشخیص دهد شرایط مقرر در قانون رعایت شده و نسبت به تقاضای ثبت علامت نیز اعتراض نشده و یا اعتراض رد شده است، علامت را پس از پرداخت هزینه های مربوط در دفتر ثبت علامت ، ثبت می کند.
1- مدارک مثبت هویت متقاضی
الف) اشخاص حقیقی: کپی شناسنامه و کپی کارت ملی
ب) اشخاص حقوقی: آخرین روزنامه رسمی دلیل مدیریت کپی شناسنامه و کارت ملی صاحبان امضاء
2- مدارک نماینده قانونی: چنانچه تقاضا توسط نماینده قانونی (وکیل،دارنده یا دارندگان حق امضا برای اشخاص حقوقی و ....) به عمل آید مدارک آن ضمیمه گردد.
3-10 نمونه گرافیکی یا کپی یا تصویر از علامت درخواستی حداکثر در ابعاد ده در ده سانتی متر
4- در صورت سه بعدی بودن علامت ارائه علامت به صورت نمونه گرافیکی یا تصویر دو بعدی به نحوی که از شش زاویه متفاوت تهیه و در مجموع یک نمونه واحد را تشکیل دهند.
5- ارائه مدارک دال بر فعالیت در رشته مربوط
6- استفاده از حق تقدم:چنانچه متقاضی ثبت بخواهد به استناد تقاضای ثبت یا ثبت خارج از کشور از مزایای حق تقدم (حداکثر 6 ماه) استفاده نمایند می بایست مدارک مربوط به حق تقدم را همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم کنند.
7- نسخه ای از ضوابط و شرایط استفاده از علامت جمعی و تاییدیه مقام صلاحیت دار
لازم به ذکر است، در نظام حقوقی ایران همانند بسیاری از کشورهای جهان ثبت علائم و مارک های تجاری و خدماتی، سبب تملک و کسب حق مالکیت بر علائم دانسته شده است.
حق استعمال انحصاری در تمامی نقاط کشور ایران قابل استناد است و در واقع اصل صلاحیت سرزمینی حاکم بوده و محدود به مکان خاصی نمی باشد لذا هر کس در هر نقطه از ایران علامت تجاری یکسان یا مشابه با علامت ثبت شده را به کار ببرد مالک علامت تجاری ثبت شده می تواند منع استعمال آن را تقاضا نماید.
• ثبت بین المللی برند و تشریفات آن
موضوع حمایت از علائم تجاری و صنعتی نه تنها در داخل یک کشور مطرح است بلکه با توسعه روابط بین المللی و تجاری و انتقال کالاهای مختلف از یک کشور به کشورهای دیگر و لزوم حمایت محصولات هر کشور در کشورهای دیگر به منظور جلوگیری از مشابه سازی و سوء استفاده از هنر ، ابتکار و شهرت دیگران وضع مقررات بین المللی خاص در این زمینه ضروری به نظر می رسید.
به موجب لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به نظام مادرید راجع به علائم تجاری، دولت جمهوری اسلامی ایران می تواند نسبت به الحاق موافقت نامه مادرید راجع به ثبت بین المللی علائم مصوب 25 فروردین 1270، مطابق 14 آوریل 1891 و پروتکل مربوط بدان مطابق ژوئن 1989 و آئین نامه مشترک موافقت نامه مادرید راجع به ثبت بین المللی علائم و پروتکل مربوط به موافقت نامه مزبور ، قابل اجرا از نوامبر سال 2000 میلادی اقدام نماید و سند الحاق را به امین اسناد بسپارد.
ثبت بین المللی برند شرایط و تشریفاتی دارد که خلاصه آن عبارت است از :
1) تنظیم اظهارنامه
اظهارنامه ثبت بین المللی روی فرم رسمی تنظیم و در یک نسخه تسلیم خواهد شد.
2) تسلیم اظهارنامه
اظهارنامه ثبت بین المللی توسط اداره مبدا باید پس از امضاء به دفتر بین المللی تسلیم شود و اگر اداره مبدا مقتضی بداند ، اظهارنامه را متقاضی نیز امضاء می نماید و اگر اداره مبدا امضاء اظهارنامه ثبت بین المللی توسط متقاضی را ضروری تشخیص ندهد ولی اجازه دهد که نامبرده نیز آن را امضا کند، متقاضی می تواند اظهارنامه را امضا کند.
3) پرداخت هزینه های مقرر
4) در اظهارنامه ، ذکر نام و نشانی متقاضی ، نام و نشانی نماینده یا وکیل ، اعلامیه ای مبنی بر ادعای حق تقدم ، محل تسلیم اظهارنامه مقدم ، شماره و تاریخ آن ، در صورت وجود حق تقدم ، نمونه ای از علامت به طور کامل و روشن به همان نحوی که در کشور مبدا ارائه شده است با تمام خصوصیات آن ، نام کالاها یا خدماتی که برای آن ها ثبت بین المللی علامت درخواست می گردد، طبق طبقه بندی بین المللی کالاها و خدمات و عددی که نمایان گر هر طبقه باشد و تابعیت متقاضی اگر شخص حقیقی باشد و ماهیت حقوقی شخص حقوقی و ذکر نام کشور و منطقه ای از کشور که شخص حقوقی تاسیس شده است و ذکر نام کشورهای متعاهد عضو تعیین شده و ذکر موارد دیگر مذکور در ماده 9 آئین نامه مشترک موافقت نامه مادرید ضروری است.
5) ثبت علامت در دفاتر بین المللی
هر گاه دفتر بین المللی تشخیص دهد که در اظهارنامه تقاضای ثبت بین المللی ضوابط و شرایط موافقت نامه مادرید و آئین نامه مربوط رعایت شده است ، علامت مورد نظر را در دفاتر ثبت بین المللی ثبت خواهد کرد و به ادارات کشور های متعاهد تعیین شده در اظهارنامه ، اطلاع می دهد و مراتب را به اداره کشور مبدا نیز اطلاع خواهد داد و سرانجام گواهی نامه مربوط را تسلیم مالک علامت می کند . البته ممکن است گواهی نامه ثبت ، از طریق اداره کشور مبدا برای مالک فرستاده شود. در ثبت و صدور گواهی نامه ، ذکر موارد ذیل ضروری است :
الف- کلیه داده های مندرج در اظهارنامه ثبت بین المللی به استثنای هر گونه حق تقدم ادعا شده در صورتی که تاریخ تقاضای اظهارنامه مقدم بیش از 6 ماه قبل از تاریخ ثبت بین المللی باشد.
ب- شماره و تاریخ ثبت بین المللی
ج- ذکر طبقه بندی بین المللی و نشان های طبقه بندی وفق تصمیم دفتر بین المللی
د- تعیین کشور عضو متعاهد تعیین شده