مجموعه ای از افراد که برای انجام فعالیتی خاص با یکدیگر همکاری می نمایند، می توانند یک شرکت را تشکیل دهند. فعالیت شرکت ، ممکن است صور گوناگون به خود بگیرد . مانند فعالیت در زمینه تولید کاشی و سرامیک .
در دوران کنونی، کارخانه های بسیاری برای تولید کاشی و سرامیک در کشور ساخته شده اند و این صنعت را با تحول بزرگی رو به رو نموده اند. با پیشرفت تکنولوژی و اعمال ایده های خلاقانه ، امروزه کاشی و سرامیک در طرح ها، رنگ ها و ابعاد مختلف تولید می شوند و بنا بر سلیقه برای انواع دکوراسیون مورد استفاده قرار می گیرند.
- زمان، هزینه و مراحل ثبت برند
فعالان اقتصادی که در این زمینه فعالیت می کنند می توانند از شخصیت حقیقی به حقوقی تبدیل شوند و با کسب وجهه حقوقی، علاوه بر این که در مناقصات داخلی و خارجی شرکت نمایند ، با سازمان ها و ارگان های دولتی قرارداد بسته و فعالیت خود را گسترش دهند .
قبل از اقدام به تاسیس شرکت ، لازم است در خصوص تعیین موارد مهمی مانند شرکا، نام شرکت ، سرمایه شرکت، مدیران و ... تصمیم گیری نمایید. ذیلاَ به بررسی برخی از مهم ترین آن ها می پردازیم.
• موضوع شرکت
موضوع فعالیت شرکت، از جمله مواردی است که باید با دقت و حساسیت زیادی انتخاب شود. این تذکر لازم است که فعالیت شرکت، در شرکتنامه یا اساسنامه معین می شود. این فعالیت گاه به طور دقیق مشخص می شود ؛ ولی در اغلب موارد به صورتی تعیین می گردد که شرکت بتواند به اموری که احتمالاَ در حواشی فعالیت واقعی شرکت است نیز بپردازد. کافی است که در اساسنامه عباراتی چون : " صادرات و واردات " یا " تولید و فروش محصولات مصرفی " آورده شود تا بسیاری از فعالیت های تجاری داخل در موضوع شرکت شود.
به هر حال تعیین موضوع شرکت بسته به نظر شرکا است و حدود عملیات شرکت را تعیین می کند.
• حداقل تعداد شرکا
یکی از شرایط تاسیس شرکت، تعیین شرکا است. برای ثبت هر یک از انواع شرکت های تجاری ( سهامی خاص و عام ، با مسئولیت محدود ، تضامنی ، تعاونی ، نسبی ، مختلط سهامی و غیرسهامی ) ، تعداد متفاوتی از شرکا لازم است. حداقل تعداد شرکا به منظور ثبت نمودن شرکت، به این معناست که چنانچه تعداد شرکای شما از این تعداد کمتر باشد، شرکت شما ثبت نخواهد شد. در ادامه، به بررسی حداقل تعداد شرکا در انواع شرکت های تجاری می پردازیم.
شرکت سهامی عام : حداقل تعداد سهامداران برای ثبت، 5 نفر است .
شرکت سهامی خاص : برای ثبت این قالب شرکت، حداقل سه سهامدار الزامی است.
شرکت تضامنی : حداقل تعداد اعضا برای ثبت این نوع شرکت ، دو نفر است.
شرکت با مسئولیت محدود : جهت ثبت نمودن شرکت با مسئولیت محدود، حضور دو شریک کافی است.
شرکت نسبی : حداقل تعداد اعضا برای ثبت این قالب شرکت ، دو نفر است.
شرکت تعاونی : تعداد اعضای شرکت تعاونی نباید کمتر از 7 نفر باشند.
شرکت مختلط سهامی : حداقل اعضا در شرکت مختلط سهامی، از سه نفر نباید کمتر باشد.
شرکت مختلط غیرسهامی : حداقل تعداد شرکا برای ثبت این نوع شرکت، دو نفر است.
• نام شرکت
برای انتخاب نام شرکت حداقل سه سیلاب ( اسم خاص ) باید در نظر گرفته شود. اسم شرکت باید معنی و ریشه فارسی داشته باشد تا مورد تایید کارشناسان واقع گردد. همچنین نام پیشنهادی برای شرکت باید با فرهنگ انقلاب اسلامی مطابقت داشته باشد .
الف- از به کار بردن نام های تکراری بپرهیزید. ( لازم به توضیح است اداره ثبت جهت حمایت از حقوق اسامی شرکت های ثبت شده، از ثبت نام هایی که قبلاَ به ثبت رسیده اند خودداری به عمل می آورد).
ب- نمی توان از حروف اول چند کلمه به عنوان اسم مخفف بهره گرفت. این قانون شامل استفاده ترکیبی از چند حرف نیز می شود.
ج- در نام شرکت نمی توان از حروف اول بعضی از کلمات مانند جی وی سی و ... استفاده کرد.
د- نمی توان از عنوان های شعرا، دانشمندان و کاشفان معاصر استفاده شود.
ه- عناوین ایثارگران ، شاهد و نظایر آن تحت نظارت بنیاد محترم شهید و امور ایثارگران است ، لذا استفاده از آن مغایر با قوانین می باشد.
ی- نام هایی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارند قابل تایید نمی باشند.
اسم شرکت بهتر است با موضوع فعالیت شرکت همخوانی داشته باشد.
• شعبه شرکت
مرکز اصلی شرکت و محل شعب آن اگر تاسیس شعبه مورد نظر باشد، باید در اساسنامه قید شود. مثلاَ شرکتی که در تهران تشکیل می شود، امکان دارد در هر نقطه از ایران شعبه داشته باشد. شعبه شرکت، شخصیت حقوقی مستقل از شرکت اصلی ندارد.
ثبت نمودن شرکت به عهده اولین مدیران است. نحوه ثبت به این صورت است که می توان با مراجعه به سامانه ثبت شرکت ها و موسسات، درخواست پذیرش انواع ثبت تاسیس و تغییرات شرکت را از طریق درگاه اینترنتی انجام داده، سپس نسبت به ارسال مدارک به آدرس تعیین شده اقدام نمود.
لازم به ذکر است که :
1- اعضاء هیئت مدیره باید بالای 18 سال سن داشته باشند.
2- اشخاص خارجی نیز می توانند با ارائه مدارک شرکت و مدارک هویتی نمایندگان به ثبت شرکت اقدام نمایند.
3- حداقل سرمایه برای ثبت ، صد هزار تومان است. با این حال مبلغ سرمایه اولیه تا حدودی نشانه ای از اعتبار شرکت است.
4- محبوب ترین شرکت هایی که در ایران ثبت می شوند یا شرکت سهامی خاص هستند یا شرکت با مسئولیت محدود.
5- شرکت برای ثبت، باید یک آدرس معتبر داشته باشد تا ابلاغیه های مربوط به شرکت به آن آدرس ارسال گردد. اگر در آغاز کد پستی ای را وارد نمایید که مرکز اصلی شرکت شما نباشد، برای تغییر آن تشریفات قانونی زیادی را باید انجام دهید.
6- مدیرعامل شرکت حتماَ باید شخص حقیقی باشد. چنین الزامی فقط در مورد مدیرعامل وجود دارد. مدیران دیگر می توانند شخص حقوقی باشند.
7- پس از اقدام به ثبت ، هر مجموعه ای می بایست جهت پلمپ دفاتر تجاری، تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد اقتصادی اقدام کند. در غیر این صورت شامل جرائم سنگین مالیاتی می شوند. لذا تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی موظف هستند نسبت به ثبت نام و اخذ کد اقتصادی جهت انجام معاملات خود اقدام کنید.
در نظر داشته باشید که ثبت نمودن شرکت ، با ثبت علامت تجاری و یا برند متفاوت است. ثبت نام شرکت مانع از آن نمی شود که شخص دیگری از نام محصول یا خدماتی که در شرکت ارائه می دهید استفاده نکند.
نام شرکت تنها نام تشکل حقوقی است که ثبت می کنید و اگر می خواهید که از نام محصولات یا خدمات خود محافظت کنید می بایست اقدام به ثبت برند نمایید.
برای ثبت نمودن برند در ابتدا باید تقاضانامه ای به نام اظهارنامه ثبت برند ( تقاضای ثبت کردن برند ) را تسلیم اداره ثبت علائم تجاری و مالکیت صنعتی نمایید. اظهارنامه باید شامل نام و نام خانوادگی، محل سکونت صاحب برند و ده نسخه از لوگو یا طرح برند مورد تقاضا باشد.
متقاضی ساکن هر کجا که باشد، چه تهران و چه شهرستان و چه خارج از کشور، باید در اظهارنامه محلی را در تهران تعیین کند تا کلیه ابلاغیه ها و نامه ها به آن جا ارسال گردد.
الف) مدارک لازم جهت ثبت کردن برند برای شخص حقیقی :
1- کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی شخص یا اشخاص متقاضی
2- کپی برابر اصل مجوز فعالیت مرتبط در زمینه طبقاتی که قصد ثبت کردن برند در آن طبقات را دارید.
3- کپی برابر اصل کارت بازرگانی ( چنانچه قصد ثبت کردن برند لاتین را دارید )
4- ارائه اصل وکالت نامه وکیل دادگستری ( چنانچه برای ثبت کردن برند وکیل نموده اید )
ب) مدارک لازم جهت ثبت کردن برند برای شخص حقوقی :
1- کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی اشخاص صاحب امضا در شخص حقوقی
2- کپی برابر اصل مجوز فعالیت شخص حقوقی که مرتبط با زمینه طبقاتی که قصد ثبت کردن برند در آن طبقات را دارید باشد.
3- کپی برابر اصل کارت بازرگانی شخص حقوقی ( چنانچه تصمیم به ثبت کردن برند لاتین را دارید ) .
4- ارائه اصل وکالت نامه وکیل دادگستری ( چنانچه برای ثبت برند وکیل معرفی نموده اید ) .
پس از ثبت نمودن برند، چنانچه هر کس در هر نقطه از ایران برندی یکسان یا مشابه با برند ثبت شده شما را به کار ببرد می توانید منع استعمال آن را تقاضا نمایید. در واقع ، مهم ترین مزیت ثبت کردن برند نیز همین است. حق استعمال انحصاری از برند ثبت شده نه تنها استعمال از برند را در انحصار مالک آن قرار داده و اجازه استعمال آن را به دیگران نمی دهد بلکه اجازه استعمال علائم مشابه یا علامت ثبت شده را نیز به دیگران نمی دهد مشروط بر اینکه مشابهت بین دو برند به اندازه ای باشد که باعث گمراهی مصرف کنندگان عادی گردد. منظور از گمراهی ، اشتباه در خصوص تشخیص و تمییز مبدا و منشا کیفیت کالا یا خدمات می باشد.
بنابراین، چنانچه برندی دارید ، همین حالا اقدام به ثبت آن نمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، می توانید با مشاوران مجرب ما در ثبت شرکت کارا تماس حاصل نموده و یا به مقالات ذیل مراجعه نمایید :
- مدارک لازم جهت ثبت انواع شرکت های تجاری
- نکاتی که در ثبت شرکت های تجاری باید بدانید.