اشتغال و داشتن حرفه و کار مناسب از جمله مسائلی است که برای انسان ها اهمیت بسیاری دارد. شغل و حرفه مناسب علاوه بر کسب درآمد و تامین نیازمندی های اقتصادی، آثار تربیتی، روشناختی، اجتماعی و معنوی نیز دارد. در این راستا، به منظور ایجاد بستر مناسب و برقراری ارتباط میان کارفرمایان و کارجویان، موسسات کاریابی به عنوان یکی از ابزارهای راهگشا پا به این عرصه گذاشته اند بنابراین ثبت برند در حوزه کاریابی نیز وارد شد.
کاریابی فرآیندی است که طی آن ، سازمان و موسسه ای واسط نیروی کار مورد نیاز برای شرکت ها و سازمان های دیگر را پیدا و معرفی می کند. به بیانی دیگر، بنگاه ها یا موسسات کاریابی به عنوان واسط کارفرما و کارمند را به یکدیگر وصل می کند و با دریافت هزینه این عمل از هر دو طرفین کسب درآمد می کند.
اما آیا موسسات کاریابی می توانند برای بازاریابی و پیشرفت کاری و شغلی خود، برند داشته باشند؟ ما در این مقاله می خواهیم بدانیم که موسسات کاریابی و مشاوره شغلی چگونه می توانند در زمینه فعالیت خود برند انتخاب نمایند و آن را به ثبت برسانند؟ با ما همراه باشید.
یکی از راهکارهای مطمئن و موثر برای ایجاد شهرت و وجهه و افزایش مشتریان، تعیین برند است. یک برند اطلاعات مشخصی در مورد سازمان و محصولات ارائه می دهد که سبب تمایز آن در بازار می گردد. در واقع، یک برند قدرتمند وسیله ای برای آگاه ساختن مردم از این موضوع است که شرکت مزبور چه پیشنهاداتی ارائه می کند. علامت تجاری یا اصطلاحاً برند، در صورتی در ایران قابل حمایت است که به ثبت رسیده باشد. اما، چنانچه به ثبت نرسیده باشد و یا حداقل تقاضای ثبت آن مطرح نشده باشد، ممکن است مورد کپی برداری، تقلید غیرمجاز، استعمال و به طور کلی جعل و سوء استفاده رقیبان قرار گیرد. در چنین شرایطی، جز در موارد خاص نظیر مشهور بودن علامت تجاری، هیچ محکمه ای از مشروعیت حق مالک واقعی دفاع نمی کند. در ایران، مرجع ثبت علائم تجاری و اختراعات، "اداره کل مالکیت صنعتی" می باشد. ثبت کلیه علائم مزبور و اختراعات فقط در اداره مزبور به عمل می آید.
طبق قانون ثبت علائم تجاری شما می توانید با ثبت علامت، نسبت به علامت خود حق انحصاری پیدا نمایید. در این رابطه ماده 2 قانون ثبت علائم و اختراعات مقرر می دارد: حق استعمال انحصاری علامت تجاری فقط برای کسی شناخته خواهد شد که علامت خود را به ثبت رسانیده باشد. به این معنی که اشخاصی که علامت خود را به ثبت نرسانند نمی توانند از استفاده اشخاص دیگر از آن علامت جلوگیری کنند و به این جهت کلیه تجار و موسسات تجاری، برای حفظ علامت خود از تقلید و تقلب ، علائم خود را به ثبت می رسانند . در واقع، شرکت هایی که دارای علائم تجاری ثبت شده می باشند عملاَ در مقابل خط مشی های رقبا بیمه شده اند.
ب) ابتکاری و جدید بودن علامت تجاری : علامت تجاری باید طوری طراحی شود که دامنه متنوعی از خلاقیت ها را در برگیرد. هر چه قدر نام برند خلاقانه بوده و ماندگاری خوبی در ذهن مشتریان داشته باشد ، فاصله عمیق تری با رقبای خود می گیرد. خلاقانه بودن و جدید بودن علامت تجاری ، ایجاب می کند نشانه های ساده مانند خط مستقیم یا رنگ های عادی که جنبه ابتکاری ندارد به عنوان علامت انتخاب نشود. اضافه می گردد ، منظور از جدید بودن علامت آن نیست که علامت مزبور، به هیچ صورتی وجود خارجی نداشته باشد، بلکه تازگی باید به استعمال آن ها در رشته مورد نظر باشد و سابقه استعمال از طرف دیگران را نیز داشته باشد. به طور مثال کلمه Camel از طرف یک شرکت آمریکایی برای سیگار استعمال می شود و همین کلمه برای مداد از طرف شرکت آلمانی مورد استفاده قرار می گیرد. البته استعمال یک علامت برای دو جنس مختلف در صورتی ممکن است که برای مصرف کننده، نسبت به نوع جنس و سازنده آن ایجاد شبهه نکند.
ج) عدم ایجاد اشتباه در نظر مشتری : علامت تجاری نباید مشتری را از لحاظ جنس یا مبدا علامت به اشتباه اندازد. در واقع هدف اصلی از انتخاب علامت تجاری، تمایز بین کالاها و خدمات مختلف و جلوگیری از ایجاد اشتباه ، التقاط و یا گمراهی مصرف کنندگان می باشد و چنانچه علامت تجاری از لحاظ شکل ظاهر یا تلفظ یا کتابت و یا تشابه به هر کیفیت دیگری با علامت دیگری به اندازه ای باشد که مصرف کنندگان عادی را به اشتباه بیندازد به هدف خود نایل نیامده است .
د) عدم نقض نظم عمومی و اخلاق حسنه : علائمی که به عنوان علامت تجاری به کار می رود یا یکی از اجزای علامت تجاری را تشکیل می دهد، به هیچ وجه نباید ناقض نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد . تقریباَ در تمامی کشورهای جهان ، به شرط عدم مغایرت علامت تجاری با نظم عمومی و اخلاق حسنه اشاره شده است. در نظام حقوقی ایران وظیفه بررسی و رد علایمی که مخالف با نظم عمومی باشد بر عهده اداره مالکیت صنعتی کشور می باشد. دادگاه برای تشخیص مصادیق خلاف موازین شرع، در صورت وجود ابهام قانونی یا سکوت و اجمال قانون، طبق اصل 167 قانون اساسی به فتاوی معتبر و فقهی مراجعه خواهد کرد.
بر اساس ماده 105 آیین نامه قانون ثبت اختراعات و غیره، ثبت علامت تجاری مستلزم تسلیم اظهارنامه به مرجع ثبت است. اظهارنامه ثبت علامت بایستی به زبان فارسی در سه نسخه تنظیم شده، دارای تاریخ و امضاء متقاضی یا نماینده قانونی وی بوده و حاوی نکات ذیل باشد: اسم، شماره ملی، نشانی، کد پستی و تابعیت متقاضی و در صورتی که متقاضی شخص حقوقی است، ذکر نام، نوع فعالیت، اقامتگاه، محل و شماره ثبت، تابعیت، مرکز اصلی و عنداللزوم هر شناسه دیگر آن الزامی است- اسم ، شماره ملی ، نشانی و کدپستی نماینده قانونی متقاضی، در صورت وجود - اسم ، نشانی و کدپستی شخص یا اشخاصی که صلاحیت دریافت ابلاغ ها در ایران را دارند،در صورتی که متقاضی مقیم ایران نباشد - الصاق نمونه ای از علامت در کادر مربوط- توصیف و تعیین اجزاء علامت و تعیین حروف مشخص در صورتی که علامت مورد درخواست ثبت مشتمل بر حروف خاص باشد - ذکر کالاها و خدماتی که علامت برای تشخیص آن ها به کار می رود، با تعیین طبقه یا طبقات درخواست شده طبق طبقه بندی بین المللی- ذکر حق تقدم درصورت درخواست- رشته فعالیت مالک علامت- ذکر علامت جمعی در صورتی که ثبت آن مورد درخواست باشد- در صورتی که علامت مشتمل بر کلمه یا کلماتی غیر از فارسی باشد،درج آوانویسی و ترجمه آن- ذکر رنگ، در صورتی که رنگ به عنوان صفت مشخصه و یا ویژگی خاص علامت باشد- ذکر سه بعدی بودن علامت در صورت ثبت آن - تعیین ضمائم
در رابطه با اظهارنامه ثبت علامت تجاری، به این نکات توجه داشته باشید که: اولاَ برای ثبت هر علامت باید از اظهارنامه جداگانه استفاده شود. ثانیاَ شخصی که تقاضای ثبت چندین علامت را به طور همزمان می نماید می بایست برای هر یک از آن ها ، اظهارنامه جداگانه ای تسلیم کند. در این صورت، اگر تقاضاها توسط نماینده قانونی به عمل آمده باشد، مدرک اصلی نمایندگی به یکی از اظهارنامه ها و یک رونوشت مصدق آن به هر یک از اظهارنامه های دیگر باید ضمیمه شود.
در صورتی که اداره ی مالکیت صنعتی تشخیص دهد که شرایط مندرج در قانون رعایت شده است علامت را ثبت کرده و آگهی مربوط به ثبت آن را منتشر می نماید. آگهی مزبور باید شامل موارد ذیل باشد: تاریخ و شماره اظهارنامه- در صورت ادعای حق تقدم، تاریخ و شماره اظهارنامه و کشوری که درخواست ثبت اولیه در آن جا صورت گرفته است - نمونه علامت- اجراء علامت با ذکر رنگ، در صورتی که رنگ به عنوان صفت مشخصه و یا ویژگی علامت باشد.- فهرست کالاها و خدماتی که علامت برای تشخیص آن ها مورد استفاده قرار می گیرد؛با اشاره به طبقه یا طبقات مربوط طبق طبقه بندی بین المللی- نام و نشانی متقاضی- نام و نشانی نماینده قانونی در صورتی که اظهارنامه توسط نماینده تسلیم شده باشد.
پرداخت هزینه های ثبت علامت ، بر عهده ی متقاضی است . به موجب تبصره ی ماده ی 120، در صورتی که متقاضی ظرف 30 روز پس از دریافت ابلاغ ، هزینه انتشار آگهی فوق را پرداخت نکند، اظهارنامه کان لم یکن تلقی خواهد شد . پس از انتشار آگهی اظهارنامه و تا زمان ثبت علامت ، متقاضی از امتیازات و حقوقی برخوردار است که در صورت ثبت برخوردار خواهد بود. با این حال هرگاه به وسیله ی متقاضی ثبت ، درباره ی عملی که پس از آگهی اظهارنامه انجام شده دعوایی مطرح شود و خوانده ثابت کند که در زمان انجام عمل ، علامت قانوناَ قابل ثبت نبوده است ، به دفاع خوانده رسیدگی و در مورد ثبت یا عدم علامت تصمیم مقتضی اتخاذ می شود و اگر ظرف 30 روز از تاریخ نشر آگهی اعتراضی از طرف اشخاص ذی نفع به عمل نیاید، اداره ثبت علامت مورد تقاضا را به نام متقاضی در دفتر مخصوص به ثبت رسانیده و گواهی ثبت را به درخواست کننده تسلیم می نماید.
پس از طی مراحل فوق ، اداره مالکیت صنعتی علامت را در دفتر مخصوص ثبت با قید مراتب ذیل به ثبت خواهد رساند : نام و نشانی و تابعیت مالک علامت - نام و نشانی نماینده قانونی او در صورت وجود - الصاق یک نمونه از علامت در کادر یا محلی که به این امر اختصاص داده شده است- تعیین اجزاء علامت با ذکر رنگ ، در صورتی که رنگ به عنوان صفت مشخصه و یا ویژگی علامت باشد- تاریخ کامل ( ساعت ، روز ، ماه ، سال ) و شماره ثبت اظهارنامه و تاریخ و شماره ثبت علامت - فهرست کالاها و خدماتی که علامت برای تشخیص آن ها استفاده می شود، با اشاره به طبقه یا طبقات آن ها طبق طبقه بندی بین المللی - در صورت ادعای حق تقدم و پذیرش آن، تاریخ ، شماره و محل تسلیم اظهارنامه مقدم - مدت اعتبار ثبت علامت - انتشار آگهی مربوط به ثبت علامت - مدت اعتبار گواهی نامه ثبت علامت و تمدید آن - صدور گواهی نامه ثبت علامت با امضاء رئیس اداره ثبت علائم تجاری و تسلیم آن به مالک علامت یا نماینده قانونی وی.
در گواهی تایید ثبت علامت تجاری نکات ذیل قید می گردد : تاریخ وصول اظهارنامه و شماره ثبت آن در دفتر ثبت اظهارنامه - تاریخ ثبت علامت و شماره ثبت آن - اسم و شغل و تابعیت و اقامتگاه صاحب علامت - نوع مال التجاره و یا محصول و یا طبقات مزبور - چنانچه علامت قبلاَ در کشورهای خارج ثبت شده باشد تاریخ و شماره و محل ثبت آن - تاریخ صدور تصدیق - مدت اعتبار علامت - امضاء رئیس شعبه ثبت علائم تجاری و مدیر کل اسناد و املاک
اضافه می گردد، در دفتر ثبت برای هر علامت، دو صفحه اختصاص می یابد و هر تغییر و اصلاح و همچنین نقل و انتقالاتی که جزئاَ یا کلاَ نسبت به علامت صورت می گیرد ، در صفحات مزبور قید می گردد. در صورت نیاز به صفحات اضافی مرجع ثبت می تواند از دفتر متممی به این منظور استفاده نماید. درج مراتب فوق پس از تکمیل باید به امضاء مالک علامت یا نماینده قانونی وی و رئیس اداره ثبت علائم تجاری برسد. ( ماده 128 آئین نامه اجرایی و تبصره های آن.
سوالات خود را با مشاورین ما در ثبت شرکت کارا در میان بگذارید. 88880006-021