جهت بررسی چگونگی انحلال شرکت مختلط در ابتدا بهتر است به ارائه تعریفی از این نوع شرکت و قوانین رایج بر این شرکت ها بپردازیم، لطفا با ما همراه باشید:
شرکت مختلط چیست:
شرکت های مختلط دارای قوانینی شبیه به شرکت های تضامنی و شرکت با مسئولیت محدود می باشند. شاید به همین دلیل است که به این شرکت ها عنوان مختلط داده شده است. در این شرکت ها مسئولیت شرکاء مختلف با یکدیگر متفاوت است. این نوع شرکت خود بر دو نوع است، که عبارتند از :
1- شرکت مختلط سهامی
2- شرکت مختلط غیرسهامی
نوع اول این شرکت ها با عنوان مختلط سهامی می تواند با یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک سهامی ایجاد شود. شرکا سهامی در این نوع شرکت افرادی هستند که سرمایه آنها به صورت سهام می باشد و مسئولیت آنان نیز به میزان سهامی است که در شرکت دارند و در مقابل در این شرکت شرکاء ضامن را داریم که مسئولیت آنان در مقابل طلبکاران و روابط آنها با یک دیگر درست مشابه قوانین شرکت تضامنی می باشد و مسلما با توجه به میزان مسئولیت شرکاء ضامن در شرکت این افراد اداره کنندگان اصلی شرکت هستند.
نوع دوم که با عنوان شرکت مختلط غیر سهامی معرفی گردید، شرکت هایی هستند که معمولا برای امور تجاری توسط چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود و بدون انتشار سهام تشکیل میشوند.
چنانچه در ابتدای این مطلب اشاره گردید، شرکت های مختلط دارای شباهت های بسیاری با شرکت های تضامنی هستند و در رابطه با قوانین انحلال نیز هر چیزی که موجب انحلال شرکت های تضامنی شود موجب انحلال شرکت های مختلط نیز می گردد. برخی از موارد انحلال در تمامی قالب ها یکسان و عمومی می باشد و غیر از این عوامل موارد اختصاصی انحلال شرکت مختلط عبارت است از :
1- تراضی تمام شرکا
2-در صورتی که یکی از شرکا به دلایلی انحلال شرکت را از محکمه تقاضا نماید و محکمه آن دلایل را موجه دانسته و حکم به انحلال بدهد. اما اگر دلایل انحلال منحصراَ مربوط به شریک یا شرکای معینی باشد محکمه می تواند به تقاضای سایر شرکا به جای انحلال حکم اخراج آن شریک یا شرکای معین را بدهد.
3- فسخ یکی از شرکا حتی فسخ توسط شریک با مسئولیت محدود، طبق ماده 137 ق. ت
4- ورشکستگی یکی از شرکای ضامن طبق ماده 138 ق. ت
5- فوت یا محجوریت یکی از شرکای ضامن طبق مواد 139 و 140 ق. ت
البته توجه داشته باشید که به موجب ماده 161 قانون تجارت ، "مرگ یا محجوریت یا ورشکستگی شریک یا شرکای با مسئولیت محدود موجب انحلال شرکت نمی شود" زیرا شخصیت شرکای با مسئولیت محدود در اداره شرکت مختلط غیرسهامی دخالت ندارد.
با توجه به مواد 129 و 130 قانون تجارت در رابطه با تقاضای انحلال شرکت توسط طلبکاران شخصی شرکا و عدم امکان تهاتر دیون در شرکت مختلط غیرسهامی نیز جاری می باشد.
به موجب مواد 181 و 182 ق. ت ، شرکت مختلط سهامی علاوه بر موارد عمومی انحلال به دلایل اختصاصی نیز منحل می گردد:
1-مجمع عمومی شرکا با اجازه اساسنامه انحلال را تصویب کند . پس اگر اساسنامه ساکت باشد مجمع مستقلاَ حق انحلال ندارد.
2-با تصویب مجمع و رضایت شرکای ضامن : در این فرض نیازی به تصریح در اساسنامه نیست. کافی است که تمامی شرکای ضامن و اکثریت شرکای حاضر در مجمع عمومی با انحلال موافقت کنند. پس در واقع شرکای ضامن دارای حق وتو می باشند و هر کدام به تنهایی می تواند مانع انحلال شود.
3-فوت یا حجر هر یک از شرکای ضامن به شرط آن که در اساسنامه تصریح شده باشد.
4-هم چنین علاوه بر موارد یاد شده دادگاه نیز می تواند حکم به انحلال شرکت مختلط سهامی بدهد. دادگاه وقتی چنین حکمی می دهد که یا اکثریت شرکا در مجمع عمومی و یا هر یک از شرکای ضامن به تنهایی انحلال شرکت را درخواست کنند و سایرین با انحلال مخالفت کنند و دادگاه دلایل طرفداران انحلال را موجه ببینند. با این وصف یک شریک سهامی به تنهایی حق انحلال ندارد هر چند دلایل موجهی داشته باشد.
توجه داشته باشید، شرکای سهامی در شرکت مختلط سهامی گرچه حق اداره شرکت را ندارند اما حق نظارت بر امور آن را دارند ( نظارت اطلاعی ) و اگرچه نمی توانند مدیر شرکت شوند اما عضویت ایشان در هیات نظارت منعی ندارد.
در پایان ضمن سپاسگزاری از همراهی شما عزیزان اعلام می داریم مجموعه کارا ثبت با در اختیار داشتن کادری مجرب و متعد آماده ارائه انواع خدمات ثبتی به شما عزیزان می باشد. 88880006-021