شرکت سهامی خاص شرکتی است که تمام سرمایه آن منحصراَ به وسیله موسسین تامین می شود. (بر خلاف شرکت سهامی عام که قسمتی از سرمایه آن به وسیله موسسین و قسمتی دیگر از طریق فروش سهام به مردم تامین می گردد). تعداد سهامداران شرکت سهامی خاص نباید کمتر از 3 نفر باشد.
سرمایه شرکت سهامی خاص، در موقع تاسیس یا بعداً هیچ وقت نباید از یک میلیون ریال کمتر باشد. در موقع تاسیس، موسسین باید لااقل سی و پنج درصد آن را نقداَ در حسابی که به نام شرکت در شرف تاسیس و در نزد بانک افتتاح می کنند واریز نمایند و پرداخت بقیه را تعهد کنند. تمام یا قسمتی از سرمایه می تواند غیر نقدی باشد که در این صورت باید کلیه سرمایه غیر نقدی تامین گردد. از بند دو ماده 20 لایحه اصلاح قانون تجارت چنین مستفاد می شود که هر گاه سرمایه گذاری یکی از موسسین تماماَ غیر نقدی نباشد،قسمت نقدی آن باید حداقل بالغ بر سی و پنج درصد از سرمایه وی باشد.
در شرکت سهامی خاص،تشکیل مجمع موسسین،بر خلاف شرکت سهامی عام،الزامی نیست ولی مانند شرکت سهامی عام،آورده های غیر نقد باید طبق نظر کارشناسان رسمی وزارت دادگستری ارزیابی شود و نمی توان آن ها را به مبلغی بیش از ارزیابی کارشناس مذکور قبول کرد.
اقدامات موسسین
برای تاسیس شرکت سهامی،لازم است که موسسین برای اموری که شرکت در آن زمینه فعالیت خواهد کرد و در اساسنامه به عنوان"موضوع شرکت" قید خواهد شد،از آن مراجع ذیربط یا اتحادیه صنفی،مجوز یا پروانه کسب دریافت دارند.در غیر این صورت،مرجع ثبت از ثبت شرکت خودداری خواهد کرد.موسسین باید حداقل بیست درصد سرمایه شرکت (سهامی عام) را خود تهیه کنند و لااقل سی و پنج درصد مبلغی را که تعهد کرده اند در حسابی به نام"شرکت در شرف تاسیس" که در نزد یکی از بانک ها افتتاح می کنند واریز نمایند.
هر گاه قسمتی از تعهد موسسین به صورت غیر نقد باشد لازم است عین آن یا مدارک مالکیت آن را،در همان بانکی که برای پرداخت مبلغ نقدی،حساب باز کرده اند بسپارند و گواهی بانک را که در این خصوص صادر می کند به همراه سایر ضمائم اظهارنامه،به مرجع ثبت فوق الذکر تسلیم نمایند.مرجع ثبت شرکت،پس از بررسی اظهارنامه و ضمائم و تطبیق مندرجات آن ها با قانون،اجازه انتشار اعلامیه پذیره نویسی را صادر خواهد کرد.تعهد موسسین می تواند به صورت غیر نقد باشد.در شرکت سهامی عام این نوع تعهد در سرمایه گذاری اختصاص به موسسین دارد و پذیره نویسان نمی توانند سرمایه گذاری به صورت غیر نقدی داشته باشند.این امر از ماده 76 و تبصره ماده 6 لایحه اصلاح قانون تجارت مستفاد می شود.
برای تاسیس و ثبت شرکت سهامی خاص طرح و تنظیم اعلامیه پذیره نویسی لازم نیست و قانون گذار تسلیم اظهارنامه به ضمیمه اسناد و مدارک ذیل را به مرجع ثبت شرکت ها کافی می داند:
1-تهیه و تنظیم اظهارنامه ای که بایستی به امضاء کلیه سهامداران رسیده باشد.
2-تهیه و تنظیم اساسنامه ای که بایستی به امضاء کلیه سهامداران رسیده باشد.
3-اظهارنامه مشعر بر تعهد کلیه سهام و گواهینامه بانکی حاکی از تادیه قسمت نقدی آن که نباید کمتر از 35% کل سهام باشد.(توضیح اینکه تمامی سرمایه شرکت های سهامی خاص بایستی منحصراَ توسط سهامداران آن تامین و تقبل گردد).در صورتی که تمام یا قسمتی از سرمایه به صورت غیر نقدی باشد،باید تمام آن تادیه شده و صورت تقویم آن به تفکیک در اظهارنامه منعکس شده باشد.در صورتیکه برای بعضی از سهامداران سهام ممتازی لحاظ شده باشد باید شرح امتیازات و موجبات آن در اظهارنامه ثبت شرکت،منعکس گردد.
4-انتخاب اولین مدیران و بازرسان یا بازرس شرکت که باید در صورت جلسه ای قید شود و به امضای کلیه سهامداران برسد.
5-قبول کتبی سمت اعضاء هیات مدیره و بازرس یا بازرسان
6-ذکر نام روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های شرکت را تا تشکیل اولین مجمع عمومی منتشر می کند.
مطالب اظهارنامه
اظهارنامه ای که موسسین برای تاسیس شرکت تکمیل می کنند، باید با قید تاریخ به امضای کلیه آن ها رسیده و مطالب ذیل در آن ذکر شده باشد:
1-نام شرکت
2-هویت کامل موسسین و اقامتگاه آن ها
3-موضوع شرکت
4-مبلغ سرمایه شرکت و تعیین مقدار نقد و غیر نقد به تفکیک
5-تعداد سهام بانام و بی نام و مبلغ اسمی آن ها و در صورتی که سهام ممتاز مورد نظر باشد،تعیین تعداد و خصوصیات و امتیازات این گونه سهام
6-میزان تعهد هر یک از موسسین و مبلغی که پرداخت کرده اند همراه با شماره حساب و نام بانکی که وجوه پرداختی در آن واریز شده است.همچنین،در خصوص آورده غیر نقد،اوصاف و مشخصات و ارزش آن،به نحوی که بتوان از کم و کیف آورده غیر نقد اطلاع حاصل نمود.
7-مرکز اصلی شرکت
8-مدت شرکت(ماده 57 ل.ا.ق.ت)
1- اظهارنامه شرکت سهامی خاص 2 نسخه
2-اساسنامه شرکت سهامی خاص 2نسخه
3-صورتجلسه مجمع عمومی موسسین 2 نسخه
4-فتوکپی شناسنامه برابر اصل شده تمامی اعضای هیئت مدیره و سهامداران و بازرسین
5- فتوکپی کارت ملی برابر اصل شده تمامی اعضای هیئت مدیره و سهامداران و بازرسین
6-در صورتیکه اعضاء هیئت مدیره یا سهامداران اشخاص حقوقی باشند ارائه کپی آخرین روزنامه رسمی،شخص حقوقی و نامه معرفی نماینده (در سربرگ شرکت)و کپی شناسنامه و کپی کارت ملی برابر اصل شده نماینده شخص حقوقی
7-در صورت داشتن سهامدار خارجی برای اشخاص حقیقی ارائه کپی برابر اصل پاسپورت و برای اشخاص حقوقی ارائه گواهی ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شده حاوی آخرین وضعیت شرکت و همچنین ارائه اصل و ترجمه وکالتنامه و اختیارنامه وکیل سهامدار خارجی(اعم از حقیقی و حقوقی)
8-ارائه گواهی عدم سوءپیشینه کیفری برای کلیه اعضا ی هیات مدیره و بازرسان شرکت از طرف متقاضی ثبت شرکت(مراکز پلیس +10)
9-ارائه اقرارنامه در متن صورتجلسه جهت کلیه ی اعضای هیات مدیره،مدیر عامل و بازرسان شرکت مبنی بر اینکه مشمول ممنوعیت های مندرج در اصل 141 قانون اساسی نبوده و هیچگونه ممنوعیت قانونی موضوع مواد 111و 126 قانون تجارت برای آن ها جهت عضویت در هیات مدیره و مدیر عاملی وجود ندارد.در زیر همین بند نمونه اقرارنامه آورده شده است:
نمونه متن اقرارنامه: کلیه اعضا هیئت مدیره و مدیر عامل اقرار نمودند مشمول ممنوعیت های مندرج در اصل 141 قانون اساسی و مواد 111 و 126 لایحه اصلاحی قانون تجارت نمی باشند.
10-ارائه اقرارنامه بازرس یا بازرسان در متن صورتجلسه مبنی بر اینکه هیچگونه نسبت فامیلی اعم از نسبی و سببی با مدیران و مدیر عامل شرکت تا درجه سوم از طبقه اول و دوم ندارند و خود و یا همسرشان نیز از مدیران و مدیر عامل شرکت بطور موظفی حقوق دریافت نمی دارند .در صورت کشف خلاف مشمول بند 3 ماده 243 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت خواهد بود.ارائه گواهی عدم سوءپیشنه کیفری کلیه اعضای هیات مدیره،مدیر عامل و بازرسان شرکت از طرف متقاضی ثبت لازم می باشد.در زیر همین بند نمونه اقرارنامه آورده شده است:
نمونه متن اقرارنامه:بازرس(بازرسین)اقرار نمودند مشمول ممنوعیت های مندرج در اصل 141 قانون اساسی و مواد 111 و 126 لایحه اصلاحی قانون تجارت نمی باشند.
11-ارائه اصل وکالتنامه یا کپی برابر اصل وکالتنامه
12-ارائه اصل قیم نامه یا کپی برابر اصل قیم نامه
13-پرداخت فیش 40.000 ریال بعنوان هزینه
14-ارائه گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل 35% سرمایه اولیه شرکت
به اطلاع خوانندگان عزیز می رساند،شما می توانید با در دست داشتن مدارک فوق و با مراجعه به کارا ثبت،کلیه ی امور را با خیالی آسوده به ما بسپارید.ما در کوتاه ترین زمان امور ثبتی شما را انجام خواهیم داد.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص:
1- در گام نخست باید مدارک فوق را فراهم نمایید.
2-سپس به سامانه اداره ثبت شرکت ها به نشانی http://www.sherkat.ssa.ir مراجعه نمایید.
3-با مراجعه به قسمت پذیرش تاسیس در سامانه،نوع شخصیت حقوقی ؛اطلاعات متقاضی و سایر اطلاعات خواسته شده نظیر سرمایه شرکت و سمت افراد و نوع روزنامه رسمی را درج نمایید و نسبت به پیشنهاد نام شخصیت حقوقی (انتخاب نام شرکت)مورد نظر اقدام نمایید.بدین منظور، در قسمت اسامی درخواستی،پنج نام را به ترتیب اولویت وارد کنید.جهت انتخاب نام،نام هایی را انتخاب کنید که:
الف) خارجی نباشد،
ب) قبلاَ به ثبت نرسیده باشد
ج)دارای معنا و مفهوم باشد
د) با فرهنگ انقلاب اسلامی مطابقت داشته باشد.
و در انتها پس از بازبینی اطلاعات چنانچه مطالب را درست وارد کرده اید بر روی گزینه پذیرش نهایی کلیک کنید.
4- با تکمیل اطلاعات و بارگذاری مدارک مورد نیاز در سامانه ، کارشناس حقوقی به بررسی اطلاعات وارد شده می پردازد ، در صورتی که دارای نقص باشد برای شما درسامانه ابلاغ رفع نقص ارسال می گردد و باید نقص را رفع نمایید ودر صورت عدم نقص اطلاعات ، آن را تاًیید می کند.
5-چنانچه مطالب تایید شده بود،در گام بعدی نسخ اصلی صورت جلسات تنظیمی و ضمائم آن ها را از طریق باجه های پست به صورت سفارشی به آدرس ذکر شده در تاًییدیه ی پذیرش ارسال نمایید . پس از ارسال پستی،شماره مرسوله از طریق سامانه وارد پرونده می شود.
6-با ارسال مدارک،اگر مدارک تقدیمی کامل بود و نقصی نداشت کارشناس مربوطه مدارک را به قسمت ثبت دفاتر ثبت شرکت ها تحویل و مسئول مربوطه پس از ثبت در دفتر و درج آن بر روی اظهارنامه نسبت به اخذ امضاء از متقاضی اقدام و متقاضی بعد از قید جمله:ثبت با سند برابر است"ذیل دفتر را امضا خواهد کرد.یک نسخه از مدارک در بایگانی اداره ثبت نگاهداری و نسخه دیگر از مدارک بعد از مهر شدن تحویل متقاضی می شود.سپس کارشناس مربوطه، پیش نویس آگهی را که تشکیل پرونده گردیده، جهت تحریر به اتاق تایپ ارسال می دارد.
7-در این مرحله باید برای واریز مبلغ روزنامه رسمی از طریق اینترنتی و غیر حضوری جهت درج در روزنامه اقدام نمایید. درج در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران آخرین مرحله جهت ثبت شرکت می باشد.
لازم به ذکر است چنانچه مدیران شرکت تا شش ماه از تاریخ تشکیل شرکت آن را به ثبت نرسانند،شرکت را باید منحل شده تلقی کرد و سهامداران محق خواهند بود مطابق مقررات ماده 19 لایحه قانونی 1347 وجوه پرداختی خود را دریافت کنند.البته،دریافت وجوه از طرف آنان،بدین معنا نیست که در مقابل اشخاص ثالث مسئولیتی ندارند.در واقع،مقررات ماده 23 لایحه قانونی 1347 در مورد سهامداران شرکت سهامی خاص نیز لازم الرعایه است.به موجب این ماده:"موسسین شرکت نسبت به کلیه اعمال و اقداماتی که به منظور تاسیس و به ثبت رسانیدن شرکت انجام می دهند مسئولیت تضامنی دارند".در شرکت های سهامی خاص،سهامداران اولیه شرکت موسسان شرکت تلقی می شوند.
بیشتر بخوانید:
-صفر تا صد مراحل تاسیس و ثبت شرکت سهامی خاص
- ثبت شرکت سهامی خاص چگونه انجام می شود؟
کارا ثبت ارائه دهنده ی بهترین خدمات و مناسب ترین قیمت ها در امور ثبتی