02188880006

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

• شناسایی اسم تجاری :
اسم تجارتی : اسم تجاری عنوانی است حاکی از شهرت تاجر که او تحت آن،عنوان خود را معرفی و مشهور می کند این عنوان ممکن است اسم خانوادگی خود تاجر باشد و ممکن است یک اسم فانتزی باشد. اسم تجارتی با اسم شرکت ممکن است متحد باشد؛ ثبت اسم تجاری اختیاری است. مگر در مواردی که وزارت عدلیه آن را الزامی کند. تا این تاریخ متأسفانه نظام نامه ماده 582 قانون تجارت تهیه و تصویب نشده است، لذا چگونگی ارتباط اسم تجاری و شمولیت و اطلاق اسم تجاری با نام شرکت با ابهام مواجه می باشد.

- ثبت شرکت تولید و عرضه آسانسور

- ثبت شرکت ها به چه صورت انجام می شود؟

" ماده 582 قانون تجارت- وزارت عدلیه به موجب نظام نامه ترتیب ثبت اسم تجارتی و اعلان آن و اصول محاکمان در دعاوی مربوطه به اسم تجارتی را معین خواهد کرد."
در بند (ج) ماده (30) قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386، نام تجارتی تعریف شده است. با توجه به بند یاد شده، نام تجارتی یعنی اسم یا عنوانی که معرف و مشخص کننده شخص حقیقی یا حقوقی باشد.
با توجه به ماده (46) قانون یاد شده، اسم یا عنوانی که ماهیت یا طریقه استفاده از آن خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد و یا موجبات فریب مراکز تجاری یا عمومی را نسبت به ماهیت مؤسسه ای فراهم کند که اسم یا عنوان معرف آن است، نمی تواند به عنوان یک نام تجارتی بکار رود.
همان طور که در ماده (47) قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری آمده است، با رعایت قوانین و مقررات، ثبت اجباری نام های تجارتی، این قبیل نام ها حتی بدون ثبت، در برابر عمل خلاف قانون اشخاص ثالث حمایت می شوند.هر گونه استفاده از نام تجاری توسط اشخاص ثالث، به صورت نام تجارتی یا علامت یا علامت جمعی، یا هر گونه استفاده از آنها که عرفاً باعث فریب عموم شود، غیر قانونی تلقی می شود.
لازم به ذکر است که تاکنون آیین نامه قانون مصوب 1386 در رابطه با نام تجارتی نیز تصویب نشده است وعملاً در رابطه با چگونگی ثبت نام تجاری مقرراتی وجود ندارد و این امر و هم چنین فقدان بانک اطلاعاتی در خصوص نام های تجارتی، کارشناسان اداره ثبت علامت تجاری را در رابطه با اجرای بندهای (ه) و (و) ماده 32 قانون مصوب 1386 مواجه با اشکال جدی کرده است.
* بندهای (ه) و (و) ماده 32 قانون ثبت اختراعات،طرح های صنعتی و علائم تجاری :
ه _ عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به مؤسسه دیگری در ایران معروف است.
و_ عین یا شبیه آن قبلاً برای خدمات غیر مشابه ثبت و معروف شده باشد مشروط برآنکه عرفاً میان استفاده از علامت و مالک علامت معروف ارتباط وجود داشته و ثبت آن به منافع مالک علامت قبلی لطمه وارد سازد.
شایان ذکر است ، قانون گذار تعریف خود را از نام تجاری به نحوی انشاء کرده است که نام هر شخص حقیقی تاجر ممکن است نام تجاری محسوب می گردد ( تعریف مانع نیست) لیکن بدیهی است فقط نام کسانی که به اقتضای نوع شغل خویش ( مانند وکلا و اطبا) و یا به اعتبار کسب و کارشان، ارتباط تنگاتنگی بین نام و کارشان وجود دارد، نام تجاری محسوب می گردد. در واقع نام تجاری باید معرف هویت صنفی اشخاص اعم از تاجر وغیر تاجر باشد. اما تعاریف و اصطلاحات قانونی با تعاریف و اصطلاحاتی که در تجارت و بازاریابی به کار می رود یکی نیست چرا که اکثر تجار و بازاریابان به کلماتی که برای تمایز کالاها یا خدمات به کار می روند « نام تجاری » می گویند نه « علامت تجاری » همچنین به تصاویری که علامت تجاری اند بیشتر آرم، لگو، مارک و ... گفته می شود.
نام ها و اسامی تجارتی یکی از مصادیق حقوق مالکیت صنعتی است. با توجه به تعریف فوق و نقشی که اسامی تجاری باید در تفکیک یک بنگاه از بنگاه دیگر داشته باشد، روشن است که نام تجاری همانند علائم تجاری باید دارای قدرت تمیز دهندگی باشد و هم چنین موجب گمراهی مخاطبان را فراهم نیاورد.
* در پیش نویس لوایح پیشنهادی قانون تجارت بیان شده است، نام تجاری، اسم یا عنوانی است که نمایانگر یا مشخص کننده تاجر باشد. فعالیت تحت یک نام تجاری در صورتی مجاز است که نام تجاری ثبت شده باشد؛ نام تجاری نباید طوری انتخاب شود که موجب اشتباه گردد. مثلاً تاجری که دارای شریک نیست نمی تواند برای بنگاه تجاری خود اسمی انتخاب کند که موهم وجود شریک باشد؛ یا اسمی انتخاب کند که با نام تاجر دیگری اشتباه شود، هم چنین هر اسمی که استفاده از آن برخلاف نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد، ممنوع است. پس از ثبت نام تجاری، برای دارنده آن حق انحصاری ایجاد می شود هیچ تاجری نمی تواند نام تجارتی ثبت شده دیگران را برای فعالیت تجارتی خود انتخاب کند، خواه به صورت اسم یا علامت تجاری باشد.
همچنین استفاده از اسم یا علامت تجاری مشابه که باعث گمراهی عموم شود، ممنوع است، هر چند که نام خانوادگی تاجر باشد.
• شناسایی علامت تجاری :
بر طبق قانون ثبت اختراعات،طرح های صنعتی و علائم تجاری، علامت تجاری هر نشان قابل رؤیتی است که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقوقی را از هم متمایز کند. ثبت علامت، یعنی به ثبت رسانیدن علامت تجاری در دفتر اداره ثبت شرکت ها با رعایت مقررات مخصوص به ثبت علائم تجاری.
در مواد 30 الی 32 قانون مذکور بیان شده است : علامت یعنی هر نشان قابل رؤیتی که بتواند کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی را ازهم متمایز سازد و علامت جمعی یعنی هر نشان قابل رؤیتی که با عنوان علامت جمعی در اظهارنامه ثبت معرفی شود و بتواند مبدأ و یا هرگونه خصوصیات دیگر مانند کیفیت کالا یا خدمات اشخاص حقیقی و حقوقی را که از این نشان تحت نظارت مالک علامت ثبت شده جمعی استفاده می کنند متمایز سازد.
" حق استفاده انحصاری از یک علامت به کسی اختصاص دارد که آن علامت را طبق مقررات این قانون به ثبت رسانده باشد."
• علامت در موارد زیر قابل ثبت نیست : (ماده 32 قانون ثبت اختراعات،طرح های صنعتی و علائم تجاری)
الف) نتواند کالاها یا خدمات یک مؤسسه را از کالاها و خدمات مؤسسه دیگر متمایز سازد.
ب) خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد.
ج) مراکز تجاری یا عمومی را با ویژه در مورد مبدأ جغرافیایی کالاها یا خدمات یا خصوصیات آنها گمراه کند.
د) عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم، یا سایر نشان های مملکتی یا نام ،یا نام اختصاری یا حروف نخست یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور، سازمان های بین الدولی یا سازمان های که تحت کنوانسیون های بین المللی تأسیس شده اند، بوده یا موارد مذکور یکی از اجزاء آن علامت باشد، مگر آنکه توسط مقام صلاحیت دار کشور مربوط یا سازمان ذی ربط اجازه استفاده از آن صادر شود.
ه) عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به مؤسسه دیگری در ایران معروف است.
و) عین یا شبیه آن قبلاً برای خدمات غیر مشابه ثبت و معروف شده باشد مشروط برآنکه عرفاً میان استفاده از علامت و مالک علامت معروف ارتباط وجود داشته و ثبت آن به منافع مالک علامت قبلی لطمه وارد سازد.
ز) عین علامتی باشد که قبلاً به نام مالک دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم یا دارای حق تقدم برای همان کالا و خدمات و یا برای کالا و خدماتی است که به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی شود.