02188880006

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

بازرس در شرکت سهامی ، شخصی است که اختیار نظارت بر اعمال هیئت مدیره و تفتیش اعمال و دفاتر و حق هرگونه اظهارنظر در امور جاری مالی شرکت را دارد، و مراتب را طی گزارشی به اطلاع مجمع عمومی عادی می رساند. بازرس یا بازرسان برای مدت یکسال انتخاب می شوند.

- مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی عام

نحوه ی تشکیل مجمع عمومی موسس جهت ثبت شرکت سهامی عام

انتخاب بازرس یا بازرسان، ابتدا به وسیله مجمع عمومی موسس و بعدها از طرف مجمع عمومی عادی صورت می پذیرد. علاوه بر این، مجمع عمومی باید یک یا چند بازرس علی البدل نیز انتخاب کند تا در صورت فوت یا استعفا یا سلب شرایط، یا عدم قبول سمت توسط بازرس یا بازرسان اصلی جهت انجام وظایف بازرسی دعوت شوند.
به طور کلی ، بازرس را شرکت سهامی عام به دو صورت انتخاب می نماید :
الف) انتخاب بازرس یا بازرسان در مجمع عمومی موسس
اولین بازرس یا بازرسان شرکت سهامی عام در مجمع عمومی موسس که متشکل از علاقه مندان به تشکیل شرکت سهامی عام می باشد و تشریفات لازم را به انجام رسانده اند صورت می گیرد یعنی برای تاسیس و ثبت شرکت سهامی عام مجمع عمومی موسس با رعایت مقررات لایحه اصلاح قانون تجارت تشکیل می گردد و پس از رسیدگی و احراز پذیره نویسی کلیه سهام شرکت و تادیه مبالغ لازم و شور درباره ی اساسنامه شرکت و تصویب آن اولین مدیران و بازرسان شرکت را انتخاب می کند چنانچه مدیران و بازرسان شرکت کتباَ این سمت را نپذیرفتند شرکت تشکیل شده محسوب می گردد در غیر این صورت با عدم رعایت تشریفات تعیین شده در مجمع عمومی موسس وظیفه نظارت را به عهده دارند.
ب) انتخاب بازرس یا بازرسان در مجمع عمومی عادی
با پایان گرفتن مجمع عمومی موسس و تنظیم صورتجلسه و ضمیمه نمودن اسناد و مدارک مورد نیاز و ارسال به ثبت شرکت ها و صدور مجوز ثبت شرکت ماموریت مجمع عمومی موسس خاتمه می یابد که از این به بعد دو مجمع عمومی عادی و فوق العاده تصمیمات شرکت را اخذ می کنند و مجمع عمومی موسس در انتخاب بازرس جای خود را به مجمع عمومی عادی می دهد. سپس مجمع عمومی عادی در هر سال یک یا چند بازرس انتخاب می کند تا بر طبق این قانون به وظایف خود عمل کنند.
مجمع عمومی عادی در هر سال یک یا چند بازرس انتخاب می کند تا بر طبق این قانون به وظایف خود عمل کنند. انتخاب مجدد بازرس یا بازرسان بلامانع است مجمع عمومی عادی در هر موقع می تواند بازرس یا بازرسان را عزل کند به شرط آن که جانشین آن ها را نیز انتخاب نماید.

  • چه اشخاصی نمی توانند به عنوان بازرس در شرکت های سهامی انتخاب شوند ؟

طبق ماده 147 لایحه قانونی ، اشخاص ذیل نمی توانند به سمت بازرس در شرکت های سهامی انتخاب شوند :
1- اشخاص مذکور در ماده ( 111 ) این قانون
2- مدیران و مدیرعامل شرکت
3- اقربای سببی یا نسبی مدیران و مدیرعامل تا درجه سوم از طبقه اول و دوم
4- هر شخصی که خود یا همسرش از اشخاص مذکور در بند ( 2 ) موظفاَ حقوق دریافت می دارد.

  • وظایف بازرسان چیست ؟

با عنایت به ماده 148 قانون تجارت و برخی مواد دیگر، می توان وظایف بازرس را به شرح ذیل طبقه بندی کرد :
1– اظهارنظر در مورد صورت های مالی شرکت که توسط مدیران به مجمع عمومی تسلیم می شود.
2– اظهارنظر در مورد صحت اطلاعاتی که مدیران شرکت به مجمع عمومی ارائه می دهند.
3– تحصیل اطمینان از رعایت شدن حقوق تمام سهامداران به نحو مساوی.
4- ارائه گزارش جامع راجع به وضع شرکت به مجمع عمومی. این گزارش حداقل ده روز قبل از تشکیل مجمع باید جهت مراجعه سهامداران در مرکز شرکت آماده باشد.
5- اعلام جرم صورت گرفته در شرکت در ارتباط با جریان امور آن به مراجع قضایی .
6- گزارش تخلف مدیران در مورد سهام وثیقه به مجمع عمومی .
7– دعوت از مجمع عمومی عادی هرگاه مقتضی بداند یا به تقاضای صاحبان یک پنجم سهام در صورتی که مدیران به آن عمل نکنند و یا هرگاه مجمع عمومی عادی سالیانه توسط مدیران دعوت نشود.
بازرس حق دارد برای انجام وظایفش هر موقع که لازم بداند به امور شرکت رسیدگی کند و اطلاعات و مدارک مورد نیاز را مطالبه نماید و حتی از خدمات کارشناسان متخصص در این زمینه استفاده کند. بدین ترتیب مدیران شرکت نیز مکلف به همکاری با بازرسان هستند و حتی تصمیمات مجمع عمومی نیز در پاره ای از موارد مانند تصویب صورت های مالی یا افزایش سرمایه، بدون قرائت گزارش بازرسان معتبر نیست.
در صورت نیاز به هرگونه مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید.
همکاران ما در ثبت شرکت کارا ، با افتخار در خدمت شما خواهند بود.