این مقاله محتوای پاسخ به سوالات متقاضیان محترم در خصوص تفاوت های ثبت شرکت سهامی خاص و با مسئولیت محدود است . اما قبل از آن ، به معرفی اجمالی این نوع از شرکت ها خواهیم پرداخت.
شرکت سهامی خاص : از جمله انواع شرکت های تجاری که در قانون تجارت ایران به رسمیت شناخته شده است ، شرکت سهامی خاص می باشد. از آنجا که تشکیل شرکت سهامی عام تشریفات فراوانی دارد ، در مواد اصلاحی قانون تجارت ، برای امور ساده تری که تعداد سهامداران کمتر است نوعی شرکت سهامی در نظر گرفته که شرکت سهامی خاص نامیده می شود.
طبق ماده 4 لایحه اصلاحی قانون تجارت، این شرکت چنین تعریف شده است :
شرکت هایی که تمام سرمایه آن ها در موقع تاسیس منحصراَ توسط موسسین تامین گردیده است، شرکت سهامی خاص نامیده می شوند. از این نوع شرکت در ایران استقبال زیادی شده و گرایش و علاقه فعالان اقتصادی به تاسیس و ثبت این نوع شرکت به نسبت سایر انواع شرکت ، بسیار بیشتر می باشد و اکثر کارخانجات تولیدی در ایران که متعلق به اشخاص می باشد تحت عنوان شرکت سهامی خاص به ثبت رسیده اند.
شرکت سهامی خاص، نوعی شرکت سهامی است که برخلاف شرکت سهامی عام ، سهام آن قابل داد و ستد در بورس اوراق بهادار نیست ولی توسط مردم به راحتی قابل معامله است. هنگام تشکیل چنین شرکتی باید تمام سرمایه آن در موقع تاسیس توسط موسسان تامین و بخشی از سرمایه در بانک سپرده گذاری شده باشد.
شرکت با مسئولیت محدود : شرکت با مسئولیت محدود همانطور که از نام آن پیداست ، شرکتی است که در آن مسئولیت شرکاء محدود به مبلغ معین می شود. این نوع شرکت برای اولین بار در انگلستان به وجود آمد.
شرکت با مسئولیت محدود با تصویب قانون تجارت سال 1311 وارد قانون گذاری کشور ما شد. این نوع شرکت در قوانین قبل از سال 1311 مخصوصاَ قانون تجارت سال های 1303 و 1304 پیش بینی نشده است. امروزه، این نوع شرکت کاربرد عملی خیلی زیادی دارد. به طوری که در روزنامه رسمی آگهی بیشترین نوع شرکتی که دیده می شود متعلق به این نوع شرکت است.
ماده 94 قانون تجارت، این شرکت را به شرح ذیل تعریف نموده است :
شرکت با مسئولیت محدود ، شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل شده و هر یک از شرکاء بدون اینکه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد ، فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت.
از خصوصیات شرکت با مسئولیت محدود این است که مانند سایر شرکت های تجاری طبق ماده 20 قانون اشخاص حقوقی و شرکت های تجاری از نظر شکلی و طبق ماده 356 قانون جدید از نظر موضوعی، تجاری اعلام شده است. چون به لحاظ شکل و موضوع تجاری است باید به تکالیفی که بر تاجر تحمیل می شود عمل نماید تابع مقررات ورشکستگی است. شرکاء اجباراَ تاجر نیستند. شرکت با مسئولیت محدود شخصیت حقوقی دارد . دارایی شرکت مستقل از دارایی شرکاء می باشد. این شرکت اگرچه بعضی از خصوصیات شرکت های اشخاص را دارد ، ولی شرکت سرمایه تلقی شده است . مفهوم قواعد مربوط به شرکت با مسئولیت محدود در قانون تجارت حاکی از این است که این نوع شرکت، شرکتی بینابین شرکت شخص و شرکت سرمایه است. توجه به شخصیت شریک در شرکت با مسئولیت محدود، برخلاف شرکت های شخص مانند شرکت تضامنی، امری داخلی و بین شرکاء است. به عبارت دیگر از نظر اشخاص ثالث واگذاری سهم الشرکه شرکت با مسئولیت محدود به دیگری تاثیری در نحوه وصول مطالبات طلبکاران ندارد. زیرا در این نوع شرکت مانند شرکت سهامی مسئولیت شرکت محدود به میزان دارایی شرکت که متعلق به شخص حقوقی است، می باشد. مسئولیت تضامنی استثنایی شرکاء شرکت با مسئولیت محدود در مورد قیمت سهم الشرکه های غیرنقد حین تاسیس پابرجا و مانع انتقال سهم الشرکه نیست.
1- در شرکت " با مسئولیت محدود " ، تعداد شرکاء حداقل " 2 " نفر و در شرکت سهامی خاص، تعداد سهامداران ، حداقل " 3 " نفر می باشد.
2- حداقل سرمایه برای ثبت شرکت " با مسئولیت محدود " و سهامی خاص، حداقل یک میلیون ریال است.
3- در شرکت سهامی خاص، حداقل " 35 % " سرمایه باید نقداَ در یکی از شعب بانک ها تودیع و گواهی مربوطه ارائه و " 65% " در تعهد سهامداران باشد. در شرکت " با مسئولیت محدود " ، باید کل سرمایه تحویل مدیرعامل شرکت شده و مدیرعامل ، اقرار به دریافت نماید و ارائه گواهی بانکی دال بر انجام این امر ضرورت ندارد.
4- انتخاب بازرس اصلی و علی البدل در شرکت سهامی خاص ، اجباری ولی در شرکت با مسئولیت محدود ، اختیاری است.
5- مدت مدیریت در شرکت سهامی خاص حداکثر دو سال می باشد که قابل تمدید است و در شرکت با مسئولیت محدود مدیران شرکت برای مدت نامحدود انتخاب می شوند و همچنین ممکن است که مدتی برای مدیران در اساسنامه شرکت مقرر دارند.
6- انتخاب روزنامه کثیرالانتشار در شرکت سهامی خاص برای درج آگهی های دعوت شرکاء، الزامی و در شرکت با مسئولیت محدود، اختیاری است.
7- شرایط احراز حد نصاب در مجامع عمومی در شرکت سهامی خاص سهل تر و در شرکت با مسئولیت محدود با توجه به نوع شرکت مشکل تر می باشد.
8- مجامع عمومی در شرکت سهامی خاص، توسط هیات رئیسه ای مرکب از یک نفر رئیس و دو نفر ناظر و یک نفر منشی که از بین سهامداران انتخاب می شوند اداره می گردد. در شرکت با مسئولیت محدود ، اداره مجامع عمومی شرکت توسط هیات نظار در صورتی خواهد بود که تعداد شرکاء آن از " 12 " نفر بیشتر باشد.
9- در شرکت سهامی خاص و با مسئولیت محدود، افزایش سرمایه ، اختیاری است.
10- سرمایه در شرکت با مسئولیت محدود به سهام یا قطعات سهام تقسیم نمی شود و شرکاء ، فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت ، مسئول قروض و تعهدات می باشند.
11- مدیران در شرکت سهامی خاص، الزاماَ بایستی سهامدار بوده یا تعداد سهام وثیقه مقرر در اساسنامه را تهیه و به صندوق شرکت بسپارند. مدیران در شرکت با مسئولیت محدود ، به صورت موظف یا غیرموظف که از بین شرکاء یا خارج انتخاب می شوند انجام وظبفه خواهند نمود.
12- تقسیم سود در شرکت سهامی خاص، به نسبت تعداد سهام در شرکت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه شرکاء تقسیم خواهد شد و در شرکت با مسئولیت محدود می توانند در اساسنامه ترتیب دیگری برای تقسیم سود مقرر دارند.
13- حق رای در شرکت سهامی خاص به تعداد سهام ، و در شرکت با مسئولیت محدود به نسبت سرمایه خواهد بود.
14- تقویم سهم الشرکه غیرنقدی در شرکت با مسئولیت محدود توسط شرکاء صورت می گیرد و شرکاء در این خصوص دارای مسئولیت می باشند. لیکن تقویم آورده غیرنقدی در شرکت سهامی خاص با کارشناس رسمی دادگستری خواهد بود.
از اینکه ما را انتخاب نموده اید ، بسیار متشکریم.
مقالات مرتبط :
- صفر تا صد مراحل تاسیس و ثبت شرکت سهامی خاص
- صفر تا صد تشکیل و ثبت شرکت با مسئولیت محدود