شرکت های سهامی یکی از شرکت های مهم تجاری محسوب شده و نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشورها ایفاء می نمایند. شرکت های سهامی با سرمایه کلان که از گرد هم آمدن سرمایه های اندک سهامداران به وجود می آیند در عرصه تولید و تجارت چنین نقشی ایفاء می کنند که قابل مقایسه با توان تک تک سهامداران، حتی شرکت های سنتی در قالب شرکت مدنی نمی باشند.
در این مقاله به بررسی تاریخچه تاسیس شرکت سهامی در انگلیس خواهیم پرداخت و در عین حال چگونگی ثبت آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد. پیش از آن ، توجه شما را به چند مقاله دیگر جلب می نماییم :
- ثبت شرکت در اروپا
- چگونگی ثبت شرکت در کشور ترکیه
- شرایط و مدارک لازم جهت ثبت شرکت در دبی
تاسیس شرکت های تجاری موسوم به " companies " در طول قرن هجدهم در این کشور، با توسعه تفکرات کاپیتالیسم آغاز شد. ابتدا کمپانی های بزرگ ، فقط به موجب فرمان پادشاه یا قانون پارلمان تاسیس می شد، ولی از سال 1884 تصمیم گرفته شد که تشکیل شرکت و اعطای شخصیت حقوقی به آن ، فقط با ثبت شرکتنامه تحقق پیدا کند. کمپانی ها به دو دسته تقسیم می شدند :
کمپانی با مسئولیت نامحدود که در آن مسئولیت شخصی شرکاء برقرار است .
کمپانی با مسئولیت محدود ، که تاسیس آن به موجب قانون 1855 میسر شد. البته در عمل ، فقط شرکت های با مسئولیت محدود مورد استقاده قرار می گیرند ؛ چرا که سرمایه در آن ها به سهام تقسیم می شود و از نظر مسئولیت شرکاء و جنبه های بسیار دیگری، به شرکت های سهامی ایران شبیه هستند.
این شرکت ها، خود به دو دسته تقسیم می شوند : شرکت هایی که موسسان آن برای تشکیل سرمایه شان به عموم مراجعه می کنند و شرکت های سهامی عام نامیده می شوند و شرکت هایی که این کار برای آن ها ممنوع است و سهام آن ها قابل انتقال به غیر نیست و از آن ها به شرکت های سهامی خاص تعبیر می شود.
مقررات راجع به شرکت های سهامی در انگلستان نیز ، مانند فرانسه بارها مورد اصلاح و تغییر قرار گرفته است. یکی از تحولات قانونگذاری این کشور، عبارت است از ثبت اجباری شرکت و نظارت وزارت بازرگانی بر تاسیس و طرز کار آن. آخرین اصلاحات عمده در قانونگذاری این کشور به سال 1989 مربوط می شود که در آن، قانون موسوم به "Companies Act" به تصویب رسید. این قانون متضمن قواعد جدید و کلیه قواعدی است که از سال 1862 به بعد، در مورد شرکت های سهامی وضع شده است.
در این نوع از ثبت شرکت لازم است تا سهام شرکت با عموم به اشتراک گذاشته شود. این نوع شرکت می تواند در کلیه نقاط جهان به فعالیت بپردازد و محدودیتی در کسب و کار خود ندارد.
- برای ثبت این نوع شرکت ، حداقل به میزان 5000 پوند سرمایه نیاز است که 25% سرمایه اولیه باید هنگام ثبت پرداخت گردد.
- می تواند هر ماهیتی از کسب و کار را داشته باشد.
- کاربران مسئولیت محدود دارند.
- می توان در بسیاری از شرایط در عرض چند ساعت کارهای ثبت شرکت را انجام داد و دارای سخت گیری های زیادی نیست.
- آزادی در انتخاب نام برای شرکت ( محدودیتی در نام گذاری وجود ندارد )
- تعهد در سرمایه اولیه بسیار بالا
- باید حداقل دو مدیر و یک سهامدار داشته باشد.
- یک شرکت خصوصی را می توان به یک شرکت سهامی عام تبدیل نمود. به طوری که اکثر PLC ها در ابتدای شروعشان به عنوان شرکت های خصوصی عادی ثبت می شوند و در طول زمان پیش از ورود به بازارهای سهام به یک PLC تبدیل می شوند.
- اسکن و کپی گذرنامه و مدارک شناسایی متقاضیان و سهامداران و یا شرکا
- ترجمه رسمی شناسنامه در صورتی که پاسپورت وجود نداشته باشد.
- ترجمه مدارک لازم مانند ترجمه رسمی از یکی از قبوض دولتی ( قبض آب ، برق، تلفن همراه و یا هر قبض دولتی دیگر )
- افتتاح حساب بانکی در بریتانیا
- اخذ مجوزهای لازم از نهادهای مربوطه
- داشتن مدرک و تخصص و سابقه لازم در موضوع ثبت
- پرداخت هزینه های لازم
- وکالتنامه وکیل