طبق ماده 20 قانون تجارت پس از تاسیس و ثبت شرکت ها و طی مراجل قانونی ثبتی بنا بر اطلاعاتی که از سوی شرکاء به اداره ثبت داده می شود، شرکت به عنوان یک شخصیت حقوقی شناخته می شود. بنابراین پس از ثبت شرکت، هر تغییری که در این موارد ایجاد گردد نیز می بایست با رعایت قوانین باشد و بطور قانونی به ثبت برسد. انجام و ثبت تغییرات شرکت ها در قالب های مختلف تجاری ممکن است اندکی متفاوت باشد. در این مطلب قصد داریم تا چگونگی ثبت تغییرات شرکت نسبی را مورد بررسی قرار دهیم، لطفا با ما همراه باشید.
شرکت نسبی چیست :
طبق ماده 1863 قانون تجارت شرکت نسبی برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکا نسبت به سرمایه ای است که در شرکت گذاشته اند. حداقل تعداد شرکا در این شرکت دو نفر می باشد.
به موجب ماده ی 184 «در اسم شرکت نسبی عبارت "شرکت نسبی" و لااقل اسم یک نفر از شرکا باید ذکر شود. در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد، بعد از اسم شریک یا شرکائی که ذکر شد عبارتی از قبیل (شرکا) و یا (برادران) ضروری است»
ارکان تصمیم گیرنده در شرکت های نسبی بر اساس نوع تصمیمات انتخاب می شوند. ارکان تصمیم گیرنده در شرکت های نسبی عبارتند از:
1- مجمع عمومی عادی 2- مجمع عمومی فوق العاده 3- هئیت مدیره
شرکت های نسبی نیز مانند سایر قالب ها در قانون تجارت ممکن است پس از ثبت ملزم به ایجاد تغییراتی شوند. مهم ترین نکته در تغییر شرکت های نسبی نیز تنظیم صورتجلسه می باشد. در تنظیم این صورتجلسات می بایست شرح کامل تغییرات مورد نظر نوشته شود و به تایید و امضای تمام اعضا و شرکای شرکت های نسبی برسد.
چنانچه اشاره گردید، در تمامی شرکت ها، شرکاء ممکن است با توجه به شرایط ملزم به ایجاد تغییراتی شوند. این تغییرات ممکن است با توجه به قالب شرکت کمی متفاوت باشد، در رابطه با شرکت های نسبی نیز این تغییرات پس از ثبت می تواند ایجاد گردد:
افزایش سرمایه در شرکت های نسبی به میزان تعداد سهام نیست بلکه براساس میزان شرکای شرکت می باشد (شبیه به شرکت های با مسئولیت محدود و تضامنی )و مبلغ افزایش سرمایه می تواند بصورت نقد و غیر نقد پرداخت گردد. توجه داشته باشید که تغییرات افزایش سرمایه شرکت نسبی از اختیارات مجمع عمومی فوق العاده است.
شرایط کاهش سرمایه شرکت های نسبی
حداقل سرمایه شرکت های نسبی (1.000.000) ریال می باشد. در شرکت نسبی عواملی چون ورشکسته شدن یا خروج هریک از شرکا و دریافت سهم خود از صندوق شرکت موجب کاهش سرمایه شرکت خواهد شد. اگر شرکت از حد مجاز خود دچار ضرر و زیان شود یک سال فرصت دارد تا سرمایه شرکت نسبی را به حداقل سرمایه برساند و در غیر این صورت با حکم دادگاه شرکت منحل می شود.
توجه داشته باشید که شرط کاهش یا افزایش سرمایه در شرکت های نسبی این است که تمام تغییرات با تایید مدیر عامل شرکت های نسبی و زیر نظر مجمع عمومی فوق العاده انجام گیرد.
2-افزایش سرمایه با ورود شریک جدید
3-کاهش سرمایه با قطع همکاری یکی از شرکا
چگونگی نقل و انتقال سهام ،مطابق ماده 103 قانون تجارت؛ این نوع تغییرات در جلسه ایی با حضور مجمع عمومی فوق العاده قابل اتخاذ است (که ممکن است تصمیم گیری در این رابطه در اساسنامه به هیئت مدیره رسیده باشد).
توجه داشته باشید که جلسه با حضور اکثریت اعضا رسمی می باشد، همچنین ارائه مدارک از قبیل (فتوکپی کارت ملی و شناسنامه شرکا جدید و اصل فتوکپی سند رسمی نیز الزامی است) و می بایست در انتها جلسه، صورتجلسه تدوین شده به اداره ثبت شرکت ها ارسال گردد.
-تغییر موضوع با تصمیم مجمع عمومی فوق العاده امکان پذیر می باشد.
-در صورت نیاز می بایست مجوزهای لازم برای فعالیت در موضوع جدید ارائه گردد.
-برای تغییر موضوع شرکت می بایست در مجمع عمومی فوق العاده جلسه ایی با حضور همه اعضای شرکت تشکیل شود ، در صورتی که تغییر موضوع مورد تایید واقع شد باید صورتجلسه شود و به امضای تمامی اعضای شرکت برسد.
-در این صورتجلسه باید سهم همه شرکا تعیین گردد.
-مسلما نمی توان در موضوعات غیر قانونی و خارج از عرف فعالیت نمود.
-ارائه صورتجلسه تغییر ادرس تنظیم شده که به امضای سهام داران و یا اعضای هیات مدیره رسیده باشد الزامی است.
-تغییر ادرس شرکت نسبی به عهده هئیت مدیره می باشد.
در پایان ضمن سپاسگزاری از همراهی شما عزیزان اعلام می داریم مجموعه کارا ثبت با بهرمندی از کادری مجرب آماده ارائه انواع خدمات ثبتی از جمله ثبت تغییرات شرکت ها به شما عزیزان می باشد. 88880006-021