02188880006

ستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعالستاره فعال
 

انتخاب نام شرکت، اولین قدم جهت ثبت شرکت یا موسسه است. تمامی شرکت ها و موسسات غیرتجاری باید در بدو تاسیس و قبل از ثبت، برای خود نامی انتخاب نمایند. اسم شرکت نشانه ی هر شرکت است. از طریق نام شرکت می توان جایگاه خاصی را در بازاریابی برای شرکت ایجاد کرد. 

 

اما چگونه می توانیم برای شرکت خود نامی مناسب اختیار کنیم؟ ما در این مقاله اطلاعات کاملی را راجع به مهم ترین اصول انتخاب نام شرکت در اختیار شما قرار داده ایم تا به راحتی بتوانید برای شرکت خود نام انتخاب کنید.

 

نحوه انتخاب نام شرکت

نام شرکت تجاری باید وسیله و عامل مشخص کننده آن شرکت باشد. یعنی  باید آن را از سایر شرکت های تجاری مشابه جدا و متمایز گرداند ولی ضرورت ندارد که نام انتخابی جنبه توصیفی خاصی داشته باشد و نوع فعالیت شرکت را توصیف کند. در مقابل انتخاب عناوین خاطره برانگیز یا ذوقی به عنوان نام تجاری شرکت قابل پذیرش است و به بهانه نداشتن وصف مشخص کننده نمی توان استعمال آن را مخدوش دانست. 

 

همچنین نام شرکت تجاری باید با نوع فعالیت و اهداف اساسی فعالیت های شرکت، هماهنگی داشته باشد. قابل ذکر است از اولویت های موجود نظیر مارک های ثبت شده نام تجاری و علائم مشخص کننده دیگر و از نام مولف و نام خانوادگی یا نام مستعار نیز می توان به عنوان نام شرکت استفاده کرد. مشروط بر این که به حقوق مکتسبه دیگران لطمه ای وارد نکند. ( بند 6 ماده 713 قانون مالکیت فکری و صنعتی )

انتخاب نام شرکت
 

در حقوق ایران، نام شرکت باید دارای شرایط ذیل باشد:

اولاً : نام یا عنوان از نظر ماهیت یا طریقه استفاده آن خلاف موازین شرعی نباشد. 

ثانیاً: خلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه نباشد. 

ثالثاً: موجبات فریب مراکز تجاری یا عمومی را نسبت به ماهیت موسسه یا شرکتی که اسم یا عنوان انتخاب شده معرف آن است، فراهم نکند. 

 

بنابراین اسم یا عنوانی که ماهیت یا طریقه استفاده از آن برخلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد و یا موجبات فریب مراکز تجاری یا عمومی را نسبت به ماهیت موسسه ای یا شرکتی فراهم کند که اسم یا عنوان، معرف آن است نمی تواند به عنوان یک نام تجاری شرکت به کار رود. در این زمینه تفاوتی بین شرکت های خصوصی و عمومی یا دولتی وجود ندارد. 

 

انتخاب نام شرکت باید طبق موارد زیر باشد:

  • خارجی نباشد
  • لاتین نباشد
  • سابقه ثبت نداشته باشد
  • دارای معنا و مفهوم باشد و با فرهنگ انقلاب اسلامی مطابقت داشته باشد

 

نکاتی برای انتخاب نام شرکت 

1- برابر دستورالعمل های صادره در انتخاب نام شرکت ها، برای تعیین نام باید از اسم خاص استفاده گردد. اسم خاص کلمه ای است که می تواند مستقیماً نهاد جمله باشد و برای دلالت بر شخص، شیئ یا مفهومی به کار می رود.

2- اسامی انتخابی برای نام شرکت باید دارای 3 سیلاب (اسم خاص) باشد.

3- نام محل در اسم شرکت در صورتی مورد تایید اداره ثبت قرار می گیرد که شرکت حاضر در همان حوزه ثبتی به ثبت برسد.

4- برای انتخاب نام شرکت از عنوان های شعرا، دانشمندان و کاشفان در عصر حاضر استفاده نشود.

5- هر چند استفاده از اسامی شهر ها، رنگ ها و اعداد در اسم شرکت مانعی ندارد اما این کلمات جزء اسم شرکت شمرده نمی شوند و نام شرکت باید غیر از این کلمات شامل سه کلمه باشد.

6- کلماتی مانند بازرگانی، مهندسی، خدماتی و امثال آن قابل ثبت به عنوان نام شرکت هستند ولی به عنوان یکی از سیلاب های خاص نام شرکت محسوب نمی شوند. 

7- چنانچه  نام شخصیت حقوقی به صورت مقید ثبت شده باشد امکان انتخاب نام جدید مشتق از آن به صورت مطلق برای شخصیت حقوقی دیگر وجود ندارد.

8- نام هایی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارند قابل تایید نمی باشند.

9- اضافه کردن کلمات توصیفی از قبیل اصل، نوین، برتر، برترین، نو به اسامی ثبت شده قبلی پذیرفته نمی شود.

10- اضافه کردن اعداد به نام هایی که سابقه ثبت دارند پذیرفته نمی شود و در صورت استفاده اعداد در نام های جدید پیشنهادی باید نگارش آن ها به صورت حروفی باشد.

11- نام محل در اسم شرکت در صورتی مورد تایید اداره ثبت قرار می گیرد که شرکت حاضر در همان حوزه ثبتی به ثبت برسد.

12- هنگامی که در یک نام پیشنهادی، ترکیبی از دو واژه فارسی، تداعی کننده یک واژه بیگانه باشد، امکان ثبت آن وجود ندارد.

13- چنانچه تفاوت نام پیشنهادی با نام ثبت شده تنها در استفاده از پسوند جمع (نظیر ون، ین،ها و یا جمع مکسر) یا حذف آن باشد امکان ثبت آن وجود ندارد.

14- استفاده از عناوینی نظیر ایثارگران و شاهد و امثالهم که انحصاراً تحت نظارت سازمان محترم بنیاد شهید و امور ایثارگران است قابل تایید نمی باشد. 

15- چنانچه نام اشخاص حقیقی ثبت شده باشد نمی توان مشتق آن نام را برای یک نفر دیگر ثبت کرد. 

16- نام های تایید شده قابل انتقال به غیر نمی باشد حتی با تنظیم سند رسمی 

17- برخی از واژگانی که وارد زبان فارسی شده اند و به عنوان کلماتی متداول و مرسوم محسوب می شوند، می توانند تغییر و به جای آن ها از واژگان معادل استفاده کرد. برای مثال به جای واژه "سیستم" از واژه "رایانه" و یا به جای واژه "دیزاین" از کلمه "آرایه" استفاده شود. 

18- در ثبت شرکت کنسرسیوم و جوینت ونچر که مشارکت دو یا چند شرکت ایرانی و خارجی هستند، می توان از نام کامل شرکت خارجی یا قسمتی از نام شرکت خارجی به همراه نامی فارسی با ارائه مدارک شرکت خارجی و ترجمه رسمی اوراق آن استفاده نمود. 

19- جهت به ثبت رساندن شرکت های تعاونی، ابتدا باید موافقت با نام پیشنهادی از طریق وزارت تعاون طی تقدیم نامه ای جداگانه درخواست گردد. 

20- اشخاص حقوقی که ثبت نام پیشنهادی آن ها مستلزم اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح است باید پیش از ارایه تقاضای ثبت تاسیس به مرجع ثبت شرکت ها، به طریق مقتضی نسبت به اخذ مجوز اقدام و به ضمیمه مدارک تسلیم نمایند.

 

لازم به ذکر است در حال حاضر با توجه به فرآیند الکترونیکی شدن ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری، مراحل انتخاب و تایید نام شرکت، کاملاً به صورت الکترونیکی و به صورت غیرحضوری انجام می پذیرد و متقاضی ثبت شرکت یا موسسه می تواند با ورود به سامانه مربوطه نسبت به انجام آن اقدام نماید. 

 

متقاضیان عزیز، به منظور حصول اطمینان از عدم ثبت نام انتخابی شرکت می توانند به سامانه ی استعلام اشخاص حقوقی کشور به نشانی http://www.ilenc.ir مراجعه نمایند. لذا پیش از هر چیز، لازم است از نام پیشنهادی برای شرکت یا موسسه استعلام  گرفته و در صورت تایید، شرکت یا موسسه خود را با آن نام به ثبت برسانید. 

 

ضرورت مشخص نمودن نوع شرکت در نام گذاری شرکت های تجاری 

در نام گذاری شرکت های تجاری با توجه به اقسام آن و آثار حقوقی متفاوت انواع شرکت های تجاری، لازم است نوع شرکت نیز مشخص گردد. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع می پردازیم.

 

نام شرکت با مسئولیت محدود 

1- در نام شرکت باید عبارت "با مسئولیت محدود" قید شود، مهم این است که بلافاصله قبل یا بعد از نام شرکت، این عبارت درج شده باشد. در ماده 95 قانون تجارت، ضمانت اجرای تخلف از این الزام چنین بیان شده است که در صورت عدم درج عبارت با مسئولیت محدود در نام شرکت، شرکت در مقابل اشخاص ثالث، شرکت تضامنی محسوب و تابع مقررات آن است؛ اما باید توجه داشت که منظور قانون گذار فقط این بوده که مسئولیت شرکا در مقابل اشخاص ثالث، تضامنی می شود؛ یعنی شرکا نسبت به کلیه دیون شرکت مسئولیت دارند ؛ بنابراین سایر احکام شرکت تضامنی مانند شیوه نقل و انتقال سرمایه و شیوه انحلال نسبت به آن جاری نیست. 

 

2- اسم شرکت نباید متضمن نام شخصی از شرکا باشد وگرنه شخص مذکور در برابر اشخاص ثالث، حکم شریک در شرکت تضامنی را پیدا می کند و مسئول پرداخت کلیه دیون شرکت می شود.

 

نام شرکت های سهامی

به موجب قانون تجارت، در شرکت های سهامی عام، کلمه "عام" و در شرکت های سهامی خاص، کلمه "خاص" بلافاصله بعد از اسم یا قبل از اسم شرکت اضافه می شود؛ به این منظور که نوع شرکت سهامی جهت مراجعه کنندگان مشخص باشد.  مثلاً "شرکت سهامی خاص البرز" یا "شرکت البرز، سهامی خاص". 

 

اسم شرکت تضامنی

1- در اسم شرکت باید عبارت "شرکت تضامنی" قید شود. 

2- اسم شرکت باید حداقل متضمن نام یکی از شرکا باشد. 

3- اگر اسم شرکت متضمن نام تمام شرکا نباشد، پس از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده است ، باید از عباراتی مانند "و شرکا" یا "و برادران" استفاده شود. 

4- قانون گذار برای فقدان هیچ یکی از شروط فوق ضمانت اجرایی اعم از مدنی یا کیفری پیش بینی نکرده است. 

 

اسم شرکت نسبی

1- در اسم شرکت باید عبارت " شرکت نسبی " قید شود. 

2- اسم شرکت باید حداقل متضمن نام یکی از شرکا باشد. 

3- اگر اسم شرکت متضمن نام تمام شرکا نباشد، پس از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده از عباراتی مانند " و شرکا" یا " و برادران " استفاده شود. 

4- قانون گذار در این جا نیز مانند شرکت تضامنی، برای فقدان هیچ یکی از شروط فوق ضمانت اجرایی اعم از مدنی یا کیفری پیش بینی نکرده است. 

 

اسم شرکت مختلط غیرسهامی

1- در اسم شرکت باید عبارت "شرکت مختلط" قید شود. 

2- اسم شرکت باید حداقل متضمن نام یک یا چند نفر از شرکای ضامن باشد. 

3- برای تخلف از دو الزام فوق، ضمانت اجرایی در قانون پیش بینی نشده است. 

4- توجه داشته باشید که اگر اسم شرکت، متضمن نام یکی از شرکای با مسئولیت محدود باشد، شریک مزبور در برابر طلبکاران شرکت، حکم شریک ضامن را دارد ؛ یعنی طلبکاران می توانند در صورت انحلال شرکت و کافی نبودن دارایی های شرکت، بابت تمام طلب خود به او مراجعه کنند. ( م 143 ق. ت )

 

اسم شرکت مختلط سهامی 

1- در اسم این شرکت نیز مانند شرکت های مختلط غیرسهامی باید عبارت " شرکت مختلط " قید شود. 

2- اسم شرکت باید حداقل متضمن نام یکی از شرکای ضامن باشد. 

3- در این شرکت نیز مانند شرکت مختلط غیرسهامی، برای تخلف از دو الزام فوق ضمانت اجرایی در قانون پیش بینی نشده است. 

4- اگر اسم شرکت متضمن نام یکی از شرکای سهامی ( سهام داران ) باشد، برخلاف شرکت های مختلط غیرسهامی، در قانون تکلیف آن مشخص نشده و قانون در این خصوص، ساکت است. 

 

مهلت اعتبار نام تایید شده 

مهلت اعتبار نام های تایید شده اشخاص حقوقی که منجر به ثبت شرکت و انتشار آگهی رسمی ثبت شرکت می شوند نامحدود است اما در صورتی که نام تایید شده شخص حقوقی در شرف تاسیس یا تغییر نام تایید شده شخص حقوقی در شرف تاسیس یا تغییر منجر به ثبت و انتشار آگهی نگردد، صرفاَ " سه ماه از تاریخ تایید نام " اعتبار دارد. 

این مدت برای شرکت های سهامی عام " شش ماه از تاریخ تشکیل مجمع عمومی موسس " می باشد. 

 

نحوه اعتراض به عدم تایید نام های درخواستی:

چنانچه نتیجه کارشناسی نام، نشانگر وجود تعارض در نام پیشنهادی باشد، مراتب با ذکر علت رد نام پیشنهادی، به متقاضی اطلاع رسانی می شود تا نام های جدیدی پیشنهاد نماید. در صورتی که متقاضی به نتیجه کارشناسی نام، اعتراض داشته باشد مراتب را با ذکر دلایل خود در قالب فرم اعتراض، به مرجع ثبت شرکت های بررسی کننده ی نام، اعلام تا کارشناسی مجدد صورت پذیرد.

 

در صورتی که در کارشناسی دوم نیز نام پیشنهادی رد شد، متقاضی می تواند با تکمیل فرم مربوط، مراتب اعتراض خود را با ذکر دلایل به اداره کل ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری اعلام نماید .نظریه مسئول تعیین نام اداره مربوطه، نظر نهایی محسوب می شود.

 

نظریه مسئول تعیین نام اداره مذکور که معمولاً با استعلام از فرهنگستان زبان و ادب فارسی اعلام نظر می نماید، نظر و تصمیم نهایی محسوب می شود. 

 

حمایت از نام شرکت های تجاری ثبت شده 

نام مشخص کننده شخص حقوقی اعم از شخص حقوقی تجاری و غیرتجاری، مشمول تعریف بند ج ماده 30 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب 1386 خواهد بود و نام شرکت تجاری مانند نام تاجر از امتیازات و حق اولویت خاصی برخوردار است.

 

بنابراین، هرگونه استفاده از نام شرکت تجاری ثبت شده از طرف اشخاص ثالث اعم از حقیقی یا حقوقی که این استفاده عرفاً سبب فریب عموم شود، غیرقانونی تلقی می شود و طبق ماده 61 همین قانون این عمل غیرقانونی، اگر عالماً عامداً انجام گرفته باشد، جرم محسوب گردیده و مجرم علاوه بر جبران خسارات وارده به شرکت متضرر، به پرداخت جزای نقدی از ده میلیون تا پنجاه میلیون ریال یا حبس تعزیری از نود و یک روز تا شش ماه یا به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

 

اگر استفاده کننده از نام شرکت بدون سوء نیت بوده و علم و عمد در این اقدام نداشته باشد، نمی تواند از جریان حیطه لزوم جبران خسارات وارده به متضرر، فرار کند زیرا عمل وی را می توان نوعی بی مبالاتی یا بی احتیاطی مذکور در ماده 1 قانون مسئولیت مدنی مصوب 1339 دانست و او را به پرداخت خسارت وارده محکوم کرد. 

 
بیشتر بخوانید:

در صورت نیاز به هرگونه مشاوره در رابطه با نام شرکت می توانید با ما تماس حاصل فرمایید. 88880006-021

موسسه کارا، با بهره گیری از متخصصان کارا و توانمند آماده ارائه ی خدمات به شما متقاضیان عزیز می باشد.