کاشان شهری تاریخی است که مرکز شهرستان است و بخشی از استان اصفهان محسوب می شود. این شهر به دلیل ماهیت خود، مورد توجه سرمایه گذاران کثیری قرار گرفته است که اقدام به ثبت شرکت در کاشان برای تجارت می کنند.
صنعت گردشگری، کشاورزی و تولید انواع میوه ها و گیاهان دارویی و تهیه عرقیجات سنتی و صنایع دستی مانند صنعت فرش دستباف، مس گری، کاشی کاری، ابریشم بافی، مخمل بافی، گلیم بافی، قالی بافی و زیلوبافی، تنها قسمتی از پتانسیل ها و ظرفیت های کاشان است. افزون بر آن پرورش گل در قمصر و بیدگل در حومه رونق خوبی دارد و عطر و گلاب قمصر شهرت ویژه ای دارد.
برای شروع کسب و کار در کاشان، به ثبت شرکت نیاز است. ثبت شرکت مزایای گسترده ای دارد چه از لحاظ روابط بین شرکا و چه از بابت روابط شرکا و مراجعین.
ثبت شرکت به فعالیت اقتصادی افراد اعتبار خاصی می بخشد و موجب ایجاد تمایل بیشتر از سوی افراد برای ایجاد همکاری می گردد. در حال حاضر تمامی سازمان ها، ادارات، نهادها و بانک های دولتی و غیردولتی در صورتی شرکت را به رسمیت می شناسند و حاضر به عقد قرارداد و همکاری با یک شرکت هستند که شرکت مزبور ثبت شده باشد و مطمئناً اگر شرکتی به ثبت نرسیده باشد بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری از ارائه تسهیلات و پرداخت وام به آن شرکت خودداری خواهند نمود و کمتر سازمان و نهادی حاضر به عقد قرارداد با چنین شرکتی خواهد بود.
با توجه به اهمیت و مزایای ثبت شرکت ، اکنون به بررسی نحوه ثبت شرکت در کاشان می پردازیم. لازم به ذکر است، علاقه مندان جهت کسب اطلاعات تکمیلی در این رابطه می توانند به مقالات ذیل نیز مراجعه نمایند :
- آشنایی با مراحل ثبت شرکت
- ثبت آگهی شرکت در روزنامه ی رسمی
- تعرفه خدمات ثبت شرکت و ثبت برند
انواع مختلف شرکت های تجاری:
در کاشان، شرکت های تجاری در قالب های متعددی می توانند به ثبت برسند که عبارتند از: با مسئولیت محدود، سهامی اعم از عام و خاص، مختلط اعم از سهامی و غیرسهامی، تعاونی ، تضامنی و نسبی.
شرکت با مسئولیت محدود:
شرکتی است بین دو یا چند شریک، به منظور امور تجاری که در آن مسئولیت هر یک از شرکا به میزان سرمایه ای است که در شرکت آورده است، ولی سرمایه شرکا برخلاف شرکت سهامی به قطعات سهام تقسیم نمی شود.
در این شرکت، هر شریک فقط به میزان سهم الشرکه اش در قبال کلیه دیون شرکت مسئول است . بنابراین برای سرمایه گذاران قالب مطمئنی است ، اما برای معامله کنندگان با شرکت، مطمئن نیست.
در تصمیم گیری برای اداره این شرکت، رأی اکثریت ملاک است، اما نحوه حصول این اکثریت به آسانی حصول اکثریت در شرکت های سهامی نیست زیرا در برخی از موارد، اکثریت لازم در شرکت با مسئولیت محدود هم اکثریت عددی است و هم اکثریت سرمایه ای است.
شرکت سهامی عام :
شرکت سهامی عام شرکتی است که قسمتی از سرمایه اولیه آن توسط موسسین تامین می شود و قسمت دیگری باید به عرضه عمومی گذاشته شود تا توسط اشخاصی که مایل باشند، تامین شود. مسئولیت سهام داران در این شرکت مانند مسئولیت شرکای شرکت با مسئولیت محدود است، یعنی فقط به میزان سهامشان مسئول تادیه دیون شرکت اند، نه بیشتر.
در تصمیم گیری برای اداره این شرکت، اکثریت آراء ملاک است. منظور از اکثریت نیز اکثریت سرمایه است، یعنی عده ای از شرکا که بیش از نصف سرمایه شرکت را دارا باشند، حتی اگر این شرکا از لحاظ عددی در اکثریت نباشند، بنابراین شیوه اخذ تصمیم در این شرکت ساده و سریع است.
شرکت سهامی خاص :
شرکت سهامی خاص، شرکتی است که تمام سرمایه اولیه آن توسط مؤسسین تامین می شود. مسئولیت سهام داران بابت دیون شرکت، مانند شرکت سهامی عام ، یعنی فقط به میزان سهامشان می باشد. شیوه های اداره آن کامل است و مقررات قابل توجهی راجع به نحوه اداره و شیوه مدیریت و اخذ تصمیم نسبت بدان وضع شده است، از همین رو این قالب برای تشکیل شرکتی با تعداد قابل توجهی از شرکا مناسب است.
شرکت تضامنی:
شرکت تضامنی شرکتی است بین دو یا چند شریک، به منظور امور تجاری که در آن، در صورتی که دارایی شرکت در زمان انحلال برای تادیه دیون کافی نباشد، هر شریک مسئول تادیه کلیه دیون است و سرمایه شرکا نیز برخلاف شرکت سهامی به قطعات سهم تقسیم نمی شود.
در این شرکت هر شریک در قبال کلیه دیون شرکت مسئول است، بنابراین برای شرکا قالب مطمئنی نیست، اما برای معامله کنندگان با شرکت مطمئن ترین قالب است.
شرکت تعاونی:
شرکت تعاونی، شرکتی است متشکل از اشخاص حقیقی و یا حقوقی که به منظور رفع نیازمندی های مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی شرکاء از طریق خودیاری و کمک متقابل و همکاری آنان و تشویق به پس انداز تشکیل می شود.
در شرکت تعاونی، هدف شرکای شرکت از تاسیس آن، مشارکت برای تحصیل کالا و خدمات با قیمتی ارزان تر و حذف واسطه ها بین تولیدکننده و مصرف کننده است. به دلیل نقشی که شرکت های تعاونی در اقتصاد حمایتی دارند و قابلیت آن ها در ایجاد ساز و کار برای حمایت از اقشار کم درآمد، قوانین مربوط به آن ها به نحوی تنظیم شده که دولت بر روی آن ها نظارت بیشتری داشته باشد. از همین رو ، وزارتی به نام وزارت تعاون تشکیل شده تا مجری این نظارت دولتی باشد.
شرکت نسبی :
شرکت مسئولیت محدود اشتباه خواهد شد این شرکت با عقد شرکت در قانون مدنی ایران مطابقت دارد یعنی اگر شرکت مدنی با جنبه غیرتجاری ایجاد گردد اجباراً باید به صورت نسبی درآید زیرا با اصول فقه اسلامی مطابقت دارد.
ماده 183 قانون تجارت شرکت نسبی را چنین تعریف نموده است :
شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجاری در تحت اسم مخصوصی بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکاء به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته.
شرکت مختلط سهامی :
شرکت مختلط سهامی، شرکتی است بین یک یا چند شریک ضامن از یک سو و دو یا چند شریک سهامی از سوی دیگر، به منظور امور تجاری، که در آن در صورتی که دارایی شرکت در زمان انحلال برای تادیه دیون کافی نباشد، هر شریک ضامن مسئول تادیه کلیه دیون است، ولی مسئولیت شریک سهامی، فقط به میزان سهام او در شرکت است. در این شرکت سرمایه شرکاء سهامی، به صورت سهام در می آید، اما سرمایه شرکاء تضامنی به صورت سهام در نمی آید. ( ماده 162 ق. ت )
شرکت مختلط غیرسهامی :
به موجب ماده 141 قانون تجارت: "شرکت مختلط غیرسهامی، شرکتی است که برای امور تجاری، تحت اسم مخصوصی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود، بدون انتشار سهام تشکیل می شود. شریک ضامن، مسئول کلیه قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود. شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایه ای است که در شرکت گذاشته و یا بایستی بگذارد. در اسم شرکت باید عبارت ( شرکت مختلط ) و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن قید شود".
لازم به توضیح است، با توجه به اینکه شرکت ها را به انواع مختلف تقسیم نموده اند ، حداقل تعداد شرکا در هر یک از این شرکت ها متفاوت است. به طور مثال: شرکت هایی که حداقل 2 نفر شریک یا سهامدار نیاز دارد عبارتند از : شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت نسبی و شرکت مختلط سهامی
شرکت هایی که به حداقل 3 شریک نیاز دارند عبارتند از: شرکت مختلط سهامی و شرکت سهامی خاص
شرکت های سهامی عام حداقل به 5 شریک احتیاج دارد و شرکت تعاونی تولید و مصرف که به 7 شریک نیاز دارد.
- مدارک احراز هویتی متقاضی کارت ملی و شناسنامه
- گواهی عدم سوء پیشینه اعضا و موسسین
- تنظیم اوراق اصلی شرکت ( اساسنامه، تقاضانامه و شرکتنامه و ... )
- مجوز فعالیت برای امور فعالیتی که ملزم به اخذ مجوز از ارگان مربوطه می باشد.
- مدارک تحصیلی مورد نیاز برای موضوعاتی که نیاز به مدرک تحصیلی دارند.
- انتخاب اسامی مورد نظر برای شرکت به ترتیب اولویت
- تعیین موضوع فعالیت شرکت
- ارائه آدرس صحیح به همراه کدپستی برای محل فعالیت شرکت و محل سکونت متقاضیان
- مشخص کردن میزان سرمایه شرکت
- مشخص کردن سهامداران و میزان سهام آن ها
- مشخص کردن صاحبان امضاء در شرکت
برای ثبت شرکت در کاشان، پس از تعیین اعضای قابل اعتماد و سهم و سمت هر یک در شرکت و نیز مشخص نمودن سرمایه و موضوع فعالیت می بایست به سامانه اینترنتی اداره ثبت شرکت ها مراجعه نموده و کلیه اطلاعات خواسته شده را به ترتیب وارد نمایید. در این سامانه لازم است 5 نام مورد نظر به ترتیب اولویت ، نوع فعالیت و مشخصات مجوز فعالیت ( در صورت مجوزی بودن موضوع ) ، نشانی و مرکز اصلی شرکت، مشخصات اعضاء و سمت و سپس متن اساسنامه درج شود.
پس از اتمام مراحل اینترنتی ثبت شرکت، در صورت صحیح وارد نمودن اطلاعات و عدم نقص در آن، در مرحله بعد می بایست مدارک لازم را از طریق باجه های پست به صورت سفارشی به آدرس ذکر شده در تاییدیه پذیرش ارسال فرمایید و سپس بارکد پستی را در سامانه درج نمایید.
در صورت موافقت اداره ثبت و عدم ایراد در مدارک ارسالی ، کارشناس اداره ثبت شرکت در کاشان اقدام به تهیه پیش نویس آگهی ثبت نموده و به متقاضیان ثبت یا یکی از شرکا یا وکیل رسمی شرکت تحویل می دهد.
پس از تایید تمام مراحل، می بایست آگهی ثبت شرکت را در روزنامه رسمی به ثبت رساند.